|

VAR kan ge lång rysare: "Rätt ska vara rätt"

Elin Rubensson, som satte 5–1 från elva meter i Sveriges gruppspelsmatch mot Thailand, har inga problem med ett eventuellt VAR-granskat straffavgörande mot Kanada. Zoom
Foto: Pontus Lundahl/TT

Elin Rubensson, som satte 5–1 från elva meter i Sveriges gruppspelsmatch mot Thailand, har inga problem med ett eventuellt VAR-granskat straffavgörande mot Kanada.

I VM granskas även målvakterna vid straffar med videodomarsystemet VAR. Något som de svenska spelarna är nöjda med. "Många målvakter går väldigt tidigt, och det kan de inte göra nu", säger mittfältaren Elin Rubensson.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Närmare midnatt blev Norge klart för kvartsfinal i VM i Frankrike efter en kort straffläggning mot Australien i Nice. Men ett straffavgörande kan också bli en långdragen historia.

Om målvakterna vid räddning inte har minst ena foten på mållinjen när straffen slås granskas situationen i efterhand av det assisterande videodomarsystemet VAR. Något som kan ge en extra lång straffläggningsrysare då straffar kan behöva skjutas om.

– Jag tycker det är bra att de (domarna) uppmärksammar det, rätt ska vara rätt. Det är många målvakter som går väldigt tidigt, och det kan de inte göra nu, säger Elin Rubensson, målskytt på straff i 5–1-segern mot Thailand.

VAR-granskade straffar var en snackis under gruppspelet då två straffar fick slås om efter att målvakter lämnat mållinjen för tidigt – och fick matchavgörande betydelse. Dels i Frankrikes 0–1-seger mot Nigeria, när Chiamaka Nnadozie tjuvade, och dels i 3–3-mötet mellan Skottland och Argentina då Lee Alexander gick för tidigt.

Annons
Den svenska landslagstruppen har pratat om händelserna som engagerat många åskådare – och även gett en regeländring. Efter mötet mellan Skottland och Argentina tog Internationella fotbollsförbundet Fifa bort regeln om att målvakterna även får gult kort efter att ha rört sig för tidigt.

– Jag är inte målvakt så jag har inte tänkt så mycket på det. Men det är ändå bra att vi har VAR, då kan man ändå se exakt. Jag tycker att det var bra att de ändrade regeln med korten till straffläggningarna, säger Hanna Glas.

På måndagskvällen spelar Sverige åttondelsfinal mot Kanada på Parc des Princes i Paris. Lagen möttes senast i Algarve Cup och då vann Kanada med 6–5 efter straffläggning. Blir det ett nytt avgörande från elva meter kan det alltså ta desto längre tid att få fram ett ytterligare VM-kvartsfinallag.

Hur mycket pratar ni om en eventuell straffläggning?

– Det har kommit upp lite på tal i och med att det varit en del nu med VAR. Och i och med att de ändrade reglerna också. Det har varit lite snack, men det är ingenting vi har pratat mer om än matchen i sig, säger Glas.

Tillsammans med anfallaren Mimmi Larsson var högerbacken den som missade Sveriges straffar i förlusten mot nordamerikanskorna i Portugal i mars.

– Det blir nog lite straffar på träningen på söndag. Jag brukar bestämma mig innan för var jag ska slå mina straffar, säger Glas.

Varken hon eller Elin Rubensson, två potentiella straffskyttar, tror att en lång VAR-granskningsfylld straffläggning påverkar spelarna nämnvärt.

– Nej, det är ingenting jag tänkt på. Domarna kommer säkert att hitta ett bra sätt att jobba med det. Det är inget jag är orolig för, säger Glas.

– Jag tror inte att det är något som kommer påverka, säger Rubensson.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Damlandslaget möblerar om – Lars Mosander in som assisterande tränare

Lars Mosander har bland mycket annat varit med och byggt upp verksamheten i Wasa Fotbollsakademi.
Foto: Arkiv/Josefin Torrkulla

Lars Mosander har bland mycket annat varit med och byggt upp verksamheten i Wasa Fotbollsakademi.

Förbundskapten Anna Signeul får in nya förmågor i sitt tränarteam.

Mest läst senaste veckan