|

Köpte 120 backar öl – i protest mot nazister

"No soup for you!" Zoom
Foto: Daniel Schäfer/DPA/TT

"No soup for you!"

Det blev en torrlagd tillställning för en grupp nazister som skulle festa i tyska Ostritz. Först tömde polisen alkoholförråden på festivalområdet. Sedan köpte ortsborna upp all öl i det lokala snabbköpet i protest.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

De omkring 500 besökarna på helgens högerextrema festival "Schild und Schwert" i Ostritz fick klara sig utan öl, sedan invånare gått samman med ett nunnekloster i bygden och länsat hyllorna i den lokala matbutiken.

Sammanlagt 120 backar öl införskaffades för att säkerställa att festivaldeltagarna inte skulle kunna supa till det, enligt Der Spiegel. Redan i fredags konfiskerade polisen all öl inne på festivalområdet, sedan en domstol utfärdat alkoholförbud eftersom man befarade att risken för våldsamheter skulle öka i takt med berusningen.

Nazismen har hamnat i strålkastarljuset i Tyskland den senaste tiden efter mordet på en kristdemokratisk politiker som tagit ställning för flyktingars rättigheter. Den misstänkta gärningspersonen är en känd nazist och förbundskansler Angela Merkel har flaggat för hårdare tag mot högerextremister.

Även i fjol samlades nynazister i Ostritz, då för att fira Adolf Hitlers födelsedag. Tyska författningsskyddet räknar med att omkring 24 000 personer var aktiva i den högerextrema miljön i Tyskland i slutet av 2017, 6 000 av dem nazister.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

VIDEO: Palmemordet – här är några av huvudspåren

Det har gått 34 år sedan Olof Palme mördades.
Foto: Youplay/Getty Images

Det har gått 34 år sedan Olof Palme mördades.

Olof Palme mördades 1986 och polisen har sedan jobbat på flera olika spår i hopp om att lösa mordet. Här är några av de främsta teorier som polisen jobbat efter.

Mest läst senaste veckan