|

Oppositionen vann i Istanbuls lokalval – igen

CHP:s kandidat Ekrem Imamoglu. Arkivbild. Zoom
Foto: Lefteris Pitarakis

CHP:s kandidat Ekrem Imamoglu. Arkivbild.

Oppositionella Republikanska folkpartiet har säkrat segern i Istanbuls lokalval. AKP:s kandidat Binali Yildirim har erkänt sig besegrad och gratulerar konkurrenten Ekrem Imamoglu till borgmästartiteln.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Strax efter klockan 19 finsk tid kom de första siffrorna från borgmästarvalet i Istanbul. Med närmare 97 procent av rösterna räknade hade Ekrem Imamoglu, från sekulära Republikanska folkpartiet (CHP), samlat 53,8 procent av väljarstödet. Att jämföras med 45,2 för Binali Yildirim från konservativa Rättvise- och utvecklingspartiet (AKP), skriver den turkiska nyhetsbyrån Anatolia på sin sajt.

Det var andra gången på tre månader – och åttonde gången på fem år – som Istanbulborna utser ny borgmästare.

Fakta: Lokalvalet i Istanbul

  • Lokalvalen i Turkiet hölls den 31 mars 2019.
  • Enligt de officiella resultaten fick det styrande Rättvise- och utvecklingspartiet (AKP)drygt 44 procent av rösterna nationellt, medan Republikanska folkpartiet (CHP) fick stöd av 30 procent. Resultatet är omtvistat och har ifrågasatts av oppositionen.
  • AKP led svidande förluster i storstäderna. I huvudstaden Ankara vann CHP:s borgmästarkandidat Mansur Yavas med drygt 50 procent av rösterna. AKP:s kandidat fick 47 procent.
  • Söndagens omval rör Istanbul, Turkiets största stad med över 15 miljoner människor och president Erdogans hemdistrikt.
  • Källa: Turkiets statliga nyhetsbyrå Anatolia med flera
 

Ogiltigförklarat resultat
Annons
Den 6 maj beslutade Högsta valkommissionen i Turkiet att ogiltigförklara resultatet från valet i Istanbul den 31 mars, med motiveringen att det präglats av fusk och "allvarlig korruption".

Utlåtandet fick oppositionen – som enligt resultatet med knapp marginal hade tagit hem segern – att gå i taket. Beslutet kallades politiskt motiverat och valkommissionen anklagades för att gynna president President Recep Tayyip Erdogans och dennes parti AKP.

Presidenten själv tog dock det hela med ro.

– Det finns felaktigheter här. Låt oss vända oss till folket för att se vad de har att säga, sade Erdogan, enligt Reuters.

Valarbetare förseglar en bunt röstsedlar som nu ska räknas i borgmästarvalet.
Foto: Emrah Gurel/AP/TT

Valarbetare förseglar en bunt röstsedlar som nu ska räknas i borgmästarvalet.Oväntad förlust

Presidenten hade onekligen sina skäl att förorda omval.

Resultatet den 31 mars innebar nämligen ett oväntat nederlag för Erdogans konservativa Rättvise- och utvecklingspartiet (AKP). I ett enda slag förlorade det makten i både huvudstaden Ankara och landets ekonomiska draglok Istanbul, där AKP och dess islamistiska företrädare styrt i 25 år.

I båda städerna knep i stället sekulära Republikanska folkpartiet (CHP) segern. Den politiska doldisen Ekrem Imamoglu valdes till borgmästare i Istanbul.

Imamoglu gick till val under parollen "Allt kommer att bli bra" och har noggrant undvikit den vanligtvis offensiva retoriken i turkiska valrörelser.

Senast vann han med bara 13 000 fler röster än AKP:s Yildirim. Den här gången blev marginalen väsentligt större.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Vicepresident i Iran smittad av viruset

Massoumeh Ebtekar, en av Irans sju vice premiärministrar, har smittats av det nya coronaviruset. Arkivbild.
Foto: Vahid Salemi/AP/TT

Massoumeh Ebtekar, en av Irans sju vice premiärministrar, har smittats av det nya coronaviruset. Arkivbild.

En av Irans sju vicepresidenter, Massoumeh Ebtekar, har smittats av det nya coronaviruset, uppger myndigheterna.

Mest läst senaste veckan