|

Sveriges förbundskapten kritisk – vill ha ny handsregel: "Farbröder som sitter och beslutar"

NyhetsbildZoom
Peter Gerhardsson är fundersam till följd av alla straffar som dömts i VM. Foto: Janerik Henriksson/TT
Peter Gerhardsson vill ändra handsregeln i straffområdet. Men Sveriges förbundskapten ser tecken på en stor konservatism inom Fifas beslutande organ Ifab.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

VM i Frankrike har präglats av omdiskuterade straffsituationer. På tisdagskvällen åkte Japan ur VM efter att lagkaptenen Saki Kumagai fått bollen på handen i straffområdet i åttondelsfinalen mot Nederländerna. Anfallaren Lieke Martens kunde sätta 2–1 på den efterföljande straffen i 90:e minuten och sköt Nederländerna till kvartsfinal.

På onsdagen hade Sverige pressträff vid sitt spelarslott i Parigné, nordost om Rennes. Förbundskapten Peter Gerhardsson berättar att han länge velat se en ändring av handsregeln i straffområdet.

– Det är något som jag funderat på i många, många år. Det blir så oerhört kraftigt straff för en hands som blir straff, säger han.

Internationella fotbollsförbundet Fifas beslutande organ Ifab, med säte i Storbritannien, sätter de internationella spelreglerna i VM. Hittills har Ifab tagit bort regeln att målvakter varnas om de lämnar mållinjen för tidigt efter slagen straff. Gerhardsson vill se fler förändringar.

– Ifab, eller vad det heter – det är väl mest farbröder som sitter och beslutar det här uppe i Skottland i sina Winchesterfåtöljer. Jag vet inte när man kanske ska komma till om hands alltid ska vara straff eller kanske indirekt frispark eller någonting sådant. För att det inte ska bli så påtagligt, säger Gerhardsson, själv snart 60 år gammal.

Sverige förbereder sig för kvartsfinal mot Tyskland på Roazhon Park i Rennes på lördag. Flera straffar under VM har dömts efter "handboll" och genom det assisterande videodomarsystemet VAR. Bland annat i Sveriges 1–0-seger mot Kanada i måndags, då mittfältaren Kosovare Asllani fick bollen på armen och målvakten Hedvig Lindahl sedan räddade Sverige vidare i turneringen

– Det har varit så enormt mycket straffar i det här VM:et. En del är hands, i kombination med VAR. Man kanske ska fundera ett steg till – ska det vara straff för hands? Det kanske är den regeln man ska ändra. Men det är egna funderingar, säger Gerhardsson.

VAR – förvirring och klarhet

  • VAR (video assistant referee) är ett videogranskningssystem som ska underlätta för domarna att ta rätt beslut under match. Om domarna är osäkra på om det är ett korrekt mål, om någon ska få rött kort eller vid straffsituationer kan domarna granska händelsen på video innan de tar beslut.
  • VM i Frankrike är det första mästerskapet på damsidan där VAR används. På herrsidan har systemet använts för landslag i Confederations cup 2017 och i VM i Ryssland 2018.
  • Samtidigt har implementerandet av systemet inneburit en högljudd debatt om hur och när det ska användas. Bland annat skrev brittiska fotbollsjournalisten Mark Ogden efter finalen i Confederations cup 2017 att den nya tekniken skapar "lika mycket förvirring som klarhet".
  • Kritikerna menar dessutom att de långa spelavbrotten i kombination med situationer som överanalyseras förändrar sporten till det sämre. Även i årets mästerskap i Frankrike har VAR fått mycket kritik. Bland annat på grund av den stora mängden dömda straffar, ofta efter en handssituation.
  • Fifa står bakom VAR och hävdade efter VM i Ryssland att av 335 VAR-granskade situationer ledde 99,3 procent till korrekta beslut.
  • Videogranskning finns också i andra sporter som ishockey, rugby och amerikansk fotboll.
 

Visa fler
Kommentarer
|

Jääskä och Karri hade lekstuga mot Kaskö IK: "Ingen kan slå oss"

Nyhetsbild
Riku Jääskä stod för en fenomenal prestation hemma mot Kaskö IK. Foto: Marcus Landgärds
Det blev fula siffror då FC Kiisto mötte Kaskö IK på tisdagskvällen i Vasa. Divisionens skyttekung, Riku Jääskä, stod för fyra av FC Kiistos åtta mål i matchen.

Mest läst senaste veckan