|

Svenska VM-laget hyllades i Göteborg inför 20 000: "Det är magiskt"

Svenska landslaget på scen under firandet av bronshjältarna på Götaplatsen i Göteborg. Zoom
Foto: Jonas Lindstedt/TT

Svenska landslaget på scen under firandet av bronshjältarna på Götaplatsen i Göteborg.

Bronshjältarna har återvänt till svensk mark. I kväll firades landslaget inför drygt 20 000 personer på Götaplatsen i Göteborg.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Mellan 20 000 och 25 000 personer hade enligt polisen samlats i centrala Göteborg för att fira det svenska fotbollslandslagets VM-brons. Tillsammans fyllde de Götaplatsen, omringade statyn av havsguden Poseidon och vällde ner längs paradgatan Avenyn.

Till tonerna av White Stripes "Seven nation army" tog sedan de svenska bronshjältarna från Frankrike plats på scenen. Sist ut: Caroline Seger.

Lagkaptenen fattade mikrofonen, blickade ut över den massiva folksamlingen, och började leta efter orden.

– Sverige, började hon.

Annons
– Vi älskar er allihop. Det har varit helt enormt att känna ert stöd på plats och här hemma. Jag vill inte gråta men det här berör mig väldigt mycket. Ett stort, stort, tack.

Mellan 20 000 och 25 000 hade samlats för att fira det svenska landslaget.
Foto: Jonas Lindstedt/TT

Mellan 20 000 och 25 000 hade samlats för att fira det svenska landslaget.


Även Nilla Fischer hyllade det svenska stödet.

– Det har betytt väldigt mycket. Efter all den support vi har fått hemifrån känner vi att vi är ett med fansen. Det är vi tillsammans som har skapat historia, sa Fischer.

Mittbacken, och alla på Götaplatsen, fick återigen se hennes matchavgörande nick på egen mållinje i slutet av bronsmatchen mot England.

– Det känns väldigt bra varje gång jag ser det. Det gäller att stå på rätt ställe ibland, sa Fischer.

En som däremot inte fanns på plats var målvakten Hedvig Lindahl, som tidigare under dagen lämnat återbud på grund av familjeskäl. Men Lindahl hyllades även hon med applåder i sin frånvaro.

Innan dess hade landslaget färdats i en öppen buss genom centrala Göteborg, från nationalarenan Gamla Ullevi till Götaplatsen.

– Wow, sa Peter Gerhardsson, märkbart tagen av publikmassan.

– Det är magiskt. Man lever i en bubbla och tjejerna kanske är mer moderna med sociala medier, men jag har inte fattat hur stort det varit hemma.

Även förbundskaptenen har i viss mån märkt av intresset, i alla fall efter bronset.

– Ja, jag tror att det blev nytt rekord i SMS, 212 stycken eller så, sa han.

Senare tog anfallaren Olivia Schough ton på scenen och sjöng ABBA:s "Lay all your love on me", en låt hon också sjöng tillsammans med svenska statsministern Stefan Löfven (S) efter bronsmatchen i lördags.

– Tack "Steffe", utbrast hon uppe på scenen.

Efter en knapp timme började firandet rundas av så smått, men för landslaget var kvällen långt från över – senare väntade ett besök på nattklubben Trädgår’n.

– Ni är alla välkomna, sa Caroline Seger.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan