|

VM-vinnande Rapinoes budskap till Trump: "Många andra jag hellre pratar med"

Megan Rapinoe har uttalat sig om Vita huset ännu en gång. Arkivbild. Zoom
Foto: Kathy Willens/AP/TT

Megan Rapinoe har uttalat sig om Vita huset ännu en gång. Arkivbild.

Än har inte USA:s VM-guldlag fått en formell inbjudan av president Donald Trump till Vita huset. Men om den kommer lär laget tacka nej.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Vita huset eller inte? Frågan har tagits upp många gånger under fotbolls-VM i Frankrike och blev alltmer aktuell när USA tog hem guldet efter 2–0 mot Nederländerna i söndagens final.

Amerikanskorna är tillbaka i USA och frågan togs upp ännu en gång när Megan Rapinoe, turneringens bästa spelare, gästade CNN:s program "Anderson Cooper 360".

– Det finns så många andra människor jag hellre pratar med, betydelsefulla konversationer som kan påverka saker i Washington, i stället för ett besök i Vita huset, säger hon i programmet.

Rapinoe fick frågan om vad hon skulle vilja säga till Trump och svarade följande:

Annons
– Ditt budskap exkluderar människor. Du exkluderar mig, du exkluderar människor som ser ut som jag, du exkluderar mörkhyade människor och du exkluderar amerikaner som kanske stödjer dig, säger hon.

– Du har ett enormt ansvar som president för det här landet med att ta hand om varenda person, och du måste göra det bättre för alla.

Megan Rapinoe hade inför VM uttalat sig om att hon "inte ska till det jäkla Vita huset" vid en seger. Trump har via sitt Twitterkonto bland annat sagt att "Megan borde aldrig vara respektlös mot vårt land, Vita huset eller vår flagga".

Utöver Rapinoe har andra spelare i laget uttalat sig om en eventuell Vita huset-inbjudan.

– Jag tror inte att laget kommer att åka dit, sade reservmålvakten Ashlyn Harris efter finalsegern mot Nederländerna.

TT: Varför?

– Vi har inte samma principer. Jag kommer definitivt inte gå dit, inte en chans. Men jag kan inte tala för hela laget.

Traditionsenligt bjuds amerikanska mästarlag in till Vita huset i Washington för avtackning och hyllningar från presidenten, och Trump hade på Twitter redan före kvartsfinalerna bjudit in hela laget – oavsett om de vann VM eller inte. Men efter guldet fick presidenten på en pressträff frågan om en inbjudan.

– Det har vi inte riktigt funderat på. Vi får titta närmare på det, svarade Trump, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Bland lag som tidigare har tackat nej till att besöka Vita huset under Trumps tid som president finns basketlaget Golden State (NBA-mästare 2017, 2018) samt det amerikanska fotbollslaget Philadelphia som vann Super Bowl 2018.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan