Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.
|

Nya OS-stjärnorna skippar pizzan: "Vi tar hand om våra kroppar"

Gustavo Ribeiro ser fram emot OS. Zoom
Foto: Keith Birmingham/AP/TT

Gustavo Ribeiro ser fram emot OS.

Mindre skräpmat – mer träning. Det är vad som gäller för skateboardåkarna när sporten gör debut på OS-programmet i Tokyo 2020.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– Tidigare tog du din bräda, stack ut på gatan och skejtade. Nu tränar vi, säger spanjoren Danny Léon.

Han är en av många skateboardåkare som får chansen på den olympiska scenen när skateboard för första gången finns med på OS-programmet. Något som har gjort attityden när det kommer till träning mer seriös.

– Vi tränar och stretchar före och efter, och vi tar bättre hand om våra kroppar. Vi äter bättre, inte hamburgare eller pizza, säger Léon.

I OS i Tokyo kan åkarna tävla i två kategorier, street och park. Portugisen Gustavo Ribeiro är rankad tvåa i street-momentet och ser fram emot att tävla i OS-sammanhang.

– Att jag kan representera mitt land och vinna en OS-medalj är helt galet, säger han.

– Just nu går jag på gymmet för att bli bättre. Jag tränar fyra timmar om dagen och tränar på tricks hela tiden.

Peruanska 19-åringen Angelo Caro säger att skateboardens OS-medverkan har öppnat upp så att han får tillgång till landets bästa träningsfaciliteter. Samtidigt hoppas han att OS gör så att gamla stereotypier om skateboardåkare försvinner.

– Folk som ser oss människor som bara röker gräs och är lata kommer få se att det verkligen är en vacker sport som innehåller mycket talang och hårt jobb. Vi ramlar varje dag och gör oss illa, det är en riktig uppoffring, säger Caro.

De nya OS-sporterna

  • I Tokyo 020 finns fem sporter med som inte var med i Rio de Janeiro 2016.
  • Skateboard: Park (skejting i en skejtparksmiljö), street (skejting i en gatumiljö).
  • Klättring: Speed climbing (15 meter, snabbast upp vinner), bouldering (klara så många banor som du kan på fyra minuter), lead climbing (klättra så högt du kan på tid).
  • Surfing: Shortboard (fyra surfare i taget tävlar i heat om vem som kan rida på vågorna bäst).
  • Karate: Kata (uppvisning), kumite (sparring, tre viktkategorier som ännu inte bestämts).
  • Baseboll/Softboll återinförs i OS.
 

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Petteri Forsell reser med landslaget till Grekland: "Jag vet inte vad som har hänt"

Nyhetsbild
Petteri Forsell. Foto: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto
Ilta-Sanomat skriver att Karlebybördige Petteri Forsell finns med i truppen som reser till Grekland inför måndagens EM-kvalmatch.

Mest läst senaste veckan