– Vi har precis fått in larmet vid klockan 14.10, det var flera vittnen på marken som larmade om att ett mindre sportflygplan har havererat vid Storsandskär, alldeles vid Umeälven sydost om Umeå, säger Daniel Lindblad på Sjöfartsverket, till TT.

Planet ska ha kraschat på en ö, som ligger två kilometer från banänden på Umeå flygplats.

Vad som orsakat kraschen är för tidigt att säga, förklarar Daniel Lindblad. Skadeläget hos passagerarna är ännu inte känt.

– De har hittat folk där runt planet men jag vet inte status på dem, vi har sjukvårdspersonal både med båt och helikopter, säger Conny Qvarfordt, inre befäl hos räddningstjänsten.

– Vi är framme med räddningspersonal som bistår ambulansen och vi har öppnat en plats med hjälporganisationer för psykiskt och socialt omhändertagande.

Olycksplatsen är nu lokaliserad, enligt Lindblad, och därmed är det den lokala räddningstjänsten som tar över ledningen av räddningsarbetet, berättar han.

– Enligt uppgifter ska nio personer ha varit ombord på planet, säger Conny Qvarfordt. Det är fallskärmshoppare, det verkar ha hänt någonting precis efter start. Just nu är det väldigt knapphändiga uppgifter.

– Vi har privatbåtar som har fått köra ut, det är fyra stycken från fastlandet, sedan har vi Sjöräddningssällskapet och sen två båtar från räddningstjänsten, säger han.

Tågtrafiken har stoppats förbi Umeå på plosiens begäran, enligt Trafikverket.