"Ett utländskt fartyg som smugglade en miljon liter bränsle vid Larak-ön i Persiska viken har beslagtagits", rapporterar statlig iransk tv som publicerat ett foto på det Panamaflaggade fartyget Riah. Det tros tillhöra ett bolag i Förenade arabemiraten.

Uppgifterna gör gällande att fartyget bärgades i söndags efter att det skickat ett nödanrop.

"Fartyget som Iran bärgade efter att ha fått ett nödanrop beslagtogs senare efter order från domstolen när vi fick reda på att det smugglade bränsle", sade gardet i ett uttalande citerat av statlig tv.

Inga andra fartyg har beslagtagits i Persiska viken, enligt gardet.

En båt tillhörande det iranska revolutionsgardet patrullerar vattnen i Persiska viken. Arkivbild.


Händelsen inträffar samtidigt som spänningen i regionen ökar. USA har infört omfattande sanktioner mot Iran och lämnade förra året det internationella kärnenergiavtalet som slöts med landet. Washington har också hävdat att Teheran ligger bakom en rad attacker mot fartyg utanför Förenade Arabemiratens kust, något som Iran förnekar.

För en tid sedan beslagtogs det iranska fartyget Grace 1 i Gibraltar. Det fraktade 2,1 miljoner fat lätt råolja som misstänks ha varit avsedd för den syriska marknaden. Om så varit fallet skulle Iran ha agerat i strid med EU-sanktioner. Iran har rasat över att fartyget beslagtagits och förnekar att det skulle till Syrien. 
**BILDEN FÅR ENDAST PUBLICERAS TILLSAMMANS MED TT:S URSPRUNGLIGA TEXT OCH FÅR INTE ÅTERANVÄNDAS I ANDRA SAMMANHANG**