|

Yle: Stulna personuppgifter är fortfarande ett stort problem – företagen gynnas inte av stark identifiering

Tiotusentals finländska personuppgifter ligger i kriminellas händer. Zoom
Foto: Arkiv

Tiotusentals finländska personuppgifter ligger i kriminellas händer.

Tiotusentals finländska personuppgifter ligger i kriminellas händer. Offrens situation ska förbättras till hösten, men inte tillräckligt, skriver Yle.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

I september ändras EU:s betaltjänstdirektiv, vilket betyder att nätbutikerna är tvingade att införa stark identifiering, skriver Yle.

Det betyder att nätbutikerna kräver till exempel ett lösenord eller pinkod. Det räcker alltså inte längre med att man anger betalkortets nummer eller kortets säkerhetskod. Det finns dock undantag gällande engångskredit. De som blivit bestulna på sitt personnummer är därför fortfarande utsatta.

Kreditföretag och teleoperatörer är sådana företag som inte kräver stark identifiering.

Företagen gynnas inte

Annons
Yle skriver att företag inte vill börja använda stark identifiering eftersom de nödvändigtvis inte gynnas av det. "Smooth payments", enkla betalningar, är ett sätt att marknadsföra sig på, och stark identifiering gör betalningen besvärligare.

I Finland finns tiotusentals personer som blivit bestulna på sina personliga uppgifter. Personuppgifter kan hamna i fel händer via till exempel borttappade kort, postlådor och pappersinsamlingar.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Finländsk 4-årig flicka försvunnen i Mexiko – kan bero på vårdnadstvist

En finländsk flicka har försvunnit i Mexiko, meddelar mexikanska myndigheter.

En finländsk flicka har försvunnit i Mexiko, meddelar mexikanska myndigheter.

Utrikesministeriet bekräftar att man känner till ett fall där en finländare saknas i Mexiko, men kan inte gå in på detaljer.

Mest läst senaste veckan