|

Noll flickor födda i 132 indiska byar

Indien förbjöd att ta reda på ett ofött barns kön 1994, i ett försök att stävja selektiva aborter. Arkivbild. Zoom
Foto: Mustafa Quraishi/AP/TT

Indien förbjöd att ta reda på ett ofött barns kön 1994, i ett försök att stävja selektiva aborter. Arkivbild.

På tre månader föddes inte en enda flicka i 132 indiska byar. Den oroväckande utvecklingen upptäcktes i distriktet Uttarkashi i norra delen av landet.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Nu har myndigheterna markerat byarna ifråga med "röd flagg" och håller dem under bevakning, skriver tidningen Times of India.

Under tremånadersperioden föddes totalt 216 pojkar, samtidigt som inte en enda flicka kom till världen. Den anmärkningsvärda statistiken har kastat ljus på den indiska könsfördelningen, där antalet män i förhållande till kvinnor stadigt ökat sedan 1960-talet.

– Noll flickfödslar i 132 byar i distriktet är chockerande, säger parlamentsledamoten Gopal Rawat i byn Gangotri till Times of India.

Så kallade selektiva flickaborter baserade på fosterdiagnostik är förbjudna enligt lag i Indien, men av allt döma är förfarandet utbrett. En rapport från Indiens finansdepartement 2018 konstaterade ett underskott på 63 miljoner flickor och kvinnor i landet, på grund av selektiva aborter och att pojkar ges mer omsorg. Enligt rapporten är fördelningen allra skevast i delstaterna Punjab och Haryana, där det går 1 200 pojkar på 1 000 flickor under sju år.

Annons
En utredning är nu tillsatt för att undersöka vad den dystra statistiken i de 132 byarna i Uttarkashi beror på. En omfattande kampanj för att öka medvetenheten och kunskapen i frågan har också lanserats.

Familjer som befinns skyldiga till selektiva flickaborter kommer att straffas, enligt Uttarkashis distriksdomare.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Svenska staten ratar Stihl efter lättklädd kalender

På bilden syns en motorsåg från Stihl i samband med en av Skogsstyrelsens utbildningar. Arkivbild.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

På bilden syns en motorsåg från Stihl i samband med en av Skogsstyrelsens utbildningar. Arkivbild.

Skogsstyrelsen slutar köpa in verktyg från Stihl i protest mot att företaget använder sig av lättklädda kvinnor i kalendrar. Men det kan strida mot upphandlingslagen.

Mest läst senaste veckan