Upprop: Hur många ödehus finns i din by?

Det finns många tomma hus i Österbotten. Zoom
Foto: Karolina Bergvik

Det finns många tomma hus i Österbotten.

Ett kulturarv förfaller när gårdar och torp står tomma. Så skrev Vasabladet och Österbottens Tidning för ett par veckor sedan. Men hur många är husen? Hjälp oss att ta reda på det.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Att inventera alla stugor och gårdar som står tomma i Österbotten är en svår, om inte omöjlig, uppgift för en tidning. Det finns ingen statistik att tillgå. 

Men för att få en liten bild av hur många husen är behöver vi hjälp av läsarna. Skicka in bilder till oss på ödehus i era hembyar. Kom ihåg att uppge var huset finns och vem som tagit fotot till alexandra.furu(a)vasabladet.fi så sammanställer vi ett kollage.

Vi uppmanar ingen att gå in på privat mark och fotografera. Om ni fotograferar ett hus där ni inte är ägaren kan ni ta bilden från allmän mark. Vi publicerar inga adresser eller exaktare position för huset.

Vi ser fram emot era bilder!

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Gamla hamnen kan få 80 nya tomter – här finns Vasas nästa stora småhusområde

Det nya bostadsområdet i Gamla hamnen planeras i skogsområdet i förgrunden. Vägen till vänster i bild skulle förlängas för att leda fram till de nya tomterna.
Foto: Mikael Nybacka

Det nya bostadsområdet i Gamla hamnen planeras i skogsområdet i förgrunden. Vägen till vänster i bild skulle förlängas för att leda fram till de nya tomterna.

Vasa satsar på ett nytt egnahemsområde åt gången. Nästa är Gamla hamnen med över 80 tomter.

Mest läst senaste veckan