Dansaren Åsne Storli och koreografen Maria Landmark kommer från Alta, en stad i Nordnorge med cirka 20 000 invånare. De två senaste veckorna har de varit i Vasa som residenskonstnärer hos Regionala danscentret i Österbotten. Här har de börjat skapa ett alldeles nytt dansverk som de räknar med att ska vara klart att framföras om ett drygt år.
Det är frågan om ett soloverk där Åsne Storli dansar och Maria Landmark gör koreografin.
– Det kommer att ingå i programmet på en dansfestival och vara en del av en större installation tillsammans med en stråkkvartett som spelar live, säger Storli och Landmark.
Duon planerar att presentera sitt verk på en plats som vanligen inte förknippas med dans, en affärslokal i ett köpcentrum.

Åsne Storli är dansare i det dansverk som Maria Landmark koreograferar.
Åsne Storli och Maria Landmark tycker att perioden som gästkonstnärer i Österbotten varit fruktbar.
– Arbetslokalerna här på Kasernområdet fungerar bra. Vi har kunnat lämna vårt vardagsliv för att helt och hållet fokusera på dansen.
De norska gästerna har alldeles nyss börjat skapa sitt dansverk, men de tänker sig att det ska kretsa kring teman som att smälta in i mängden och att skilja sig ur den.
På Konstens natt på torsdag ska Åsne Storli och Maria Landmark ge publiken några smakprov. Det gör de i Vasa Konsthall.
Där uppträder också Maria Autio och Minna Karttunen från danskollektivet MMM. De arbetar med ett nytt verk som tillsvidare går under namnet "E-Motion".
Som inspiration använder dansarna idén om mycel, det vill säga det trådliknande nätverk som som växer under jorden och förbinder svampar med varandra. Men eftersom de är dansare är det kroppslig kommunikation de utgår från.
Gänget som skapar nytt inom dansen. Från vänster Maria Landmark, Sami Paavola, Åsne Storli, Minna Karttunen med Maria Autio på ryggen.
Även dansaren Riina Kalmi och musikern Sami Paavola är gästkonstnärer i Vasa. Under Konstens natt är de i bibliotekets Dramasal för att presentera sitt dansverk med titeln "Ongelman kohtaamistilanteen haltuunoton toimintamalli".
Det är byråkratspråk som inte är helt lätt att översätta till svenska. Ungefär så här: "En verksamhetsmodell att ta i bruk för att bemästra en problemsituation".
– Det är en helhet som kombinerar dans med talteater, musik och sång, säger Sami Paavola.
– Det där krångliga uttrycket, som blev titeln på vårt verk, är taget ur verkligheten. När jag jobbade som sommarreporter på en lokaltidning hörde jag en tjänsteman säga det.
Verket handlar om situationer som kunde ha gått på ett annat sätt.
– Vad händer när allt inte går enligt planerna och man försöker komma med förskönande bortförklaringar, säger Paavola.