|

Förbättra din livskvalitet och förverkliga dina drömmar med ett omvänt bostadslån

NyhetsbildZoom
Susanna Eurs och Stefan Grönholm vill utmana det gamla tankesättet som många har när det kommer till lån.

Lösgör en viss summa pengar från din bostads värde, det enda du behöver betala är räntan. Ett omvänt bostadslån är perfekt för dig som vill använda dina pengar för smarta ändamål.

Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Det omvända bostadslånet är varken invecklat eller svårt, utan en väldigt enkel lösning för dig som behöver pengar och äger en nästan skuldfri lägenhet eller fastighet.

– Summan på lånet kan vara upp till hälften av din bostads värde. Allt du behöver betala är räntan, du behöver alltså inte amortera överhuvudtaget. Många har kanske inte möjlighet att betala tillbaka på ett vanligt lån med hög månatlig amortering och därför är ett omvänt bostadslån en bra lösning, säger Stefan Grönholm, regiondirektör för Aktia.

Lånet innebär att du fortfarande äger din fastighet och lösgör en viss summa som kan användas till ett lämpligt ändamål. Ett klassiskt exempel är att ta ett omvänt bostadslån för att betala kommande renoveringar, eller andra oförutsägbara utgifter i husbolaget.

– En rörrenovering kan kosta tiotusentals euro per lägenhet och för en ensamstående person kan det vara svårt att betala kostnaden, samtidigt som man har sina vanliga utgifter. Det här lånet är ett jättebra alternativ, säger Grönholm.

– Det finns också personer som bor ensamma i ett stort hus och har planer på att byta ner sig till en mindre bostad om ett par år. Då är det ett utmärkt tillfälle att ta ut pengar från bostaden. När huset sedan säljs betalas också lånet tillbaka, berättar Susanna Eurs, kundansvarig på Aktia i Vasa.

Många mor- och farföräldrar vill kunna hjälpa sina barn och barnbarn ekonomiskt, genom att till exempel bidra med handpenning till en första bostad. Ett omvänt bostadslån gör att man som förälder kan ge en större ekonomisk gåva när det behövs som mest.

– Det finns många föräldrar som gärna vill hjälpa sina barn, men som kanske inte inser att de har mycket extra pengar i form av lägenheter eller fastigheter.

En annan möjlighet är att använda pengarna till privat sjukvård. Väntetiden till den kommunala vården är lång, och att få betjäning vid privatläkare kan kosta mycket.

– Blir du sjuk och får dyra vårdkostnader kan du använda lånet till dem. Beroende på livssituation och behov kan du själv välja hur du vill använda dina pengar, säger Eurs.


Utmanar det gamla tankesättet

Det omvända bostadslånet är inte ämnat enbart för äldre personer, utan för alla som äger en bostad, vars skuld är mindre än hälften av bostadens värde. Det är ett utmärkt sätt att kunna förbättra sin livskvalitet redan som ung, eller att förverkliga sina drömmar. En bättre ekonomi kan hjälpa till vid köp av en ny bil, vid resande eller varför inte vid placering av pengar.

– Ser man rent teoretiskt vad det är mest lönsamt att göra med extra pengar, så är det att lägga dem i rullning. Alla studier visar att placering är den bästa möjligheten och ger mest avkastning, inflikar Grönholm.

Det ligger i finländarnas kultur och tankesätt att betala bort alla lån så snabbt som möjligt. När lånen är betalda är man nöjd och lever på sin månatliga lön. Men frågan är egentligen varför man ska sitta och panta på en bostad med högt värde? Varför låser man pengarna i den?

– Många finländare äger både hus och sommarstuga, men tycker samtidigt att de inte har råd med saker. Ser man närmare på värdet av deras fastigheter så är många väldigt förmögna. Vi vill göra folk medvetna om att de kan lösgöra lite av sina pengar för att kunna göra den där renoveringen eller höja sin livskvalitet, säger Grönholm.

– Många tänker inte på att du kan utnyttja pengarna som finns i en bostad och använda dem som kontanter när det behövs, menar Eurs.

Vill du fortsätta bo i din bostad, men samtidigt kunna täcka både boendekostnader och förbereda dig inför pensionsdagarna? Det är en stor fördel att kunna utnyttja en förmögenhet som är bunden till bostaden till annat. Till exempel för att köpa en placeringsbostad.

– Vi menar inte att man ska ta lån för att slösa bort sina pengar, utan vill utmana det gamla tankesättet som många har. Har man varit duktig på att amortera bort sina lån är det smart att kunna omvandla en liten del av sin fastighet till reda pengar.


Betala bort

Ett omvänt bostadslån har vanligen tio års lånetid, men du kan alltid förhandla på nytt efter det. Självklart får du betala bort lånet när du vill, men vanligtvis betalas det bort i och med försäljning av lägenheten. Många tar med barn eller barnbarn till bankmötet för att få hela familjen involverad.

– Det är väldigt få personer som inte vill att deras föräldrar ska använda pengarna de faktiskt har. Man måste inse att alla pengar inte ligger på kontot, utan även i bostaden.Har du frågor om ett omvänt bostadslån?

Både nya och nuvarande kunder kan Kontakta Susanna Eurs
050-592 8293 eller Stefan Grönholm 050-385 3035.
Aktias kundservice betjänar vardagar kl. 8–20 på numret 010-247 010.


Omvänt bostadslån

 • Lånetiden är 10 år och lånebeloppet kan vara till och med hälften av värdet på bostaden.

 • Du får betala bort lånet när som helst och kan förhandla efter 10 år vid behov.
 • Under lånetiden betalar du bara räntorna.
 • Lånet passar alla som äger en helt skuldfri eller nästan skuldfri bostad
 • Aktias ekonomiska rådgivare skräddarsyr en individuell lösning för att uppnå dina målsättningar
 • Exempel 1: Ett omvänt bostadslån på 10 000 € kostar med dagens räntor endast ca 13 €/månad
 • Exempel 2: Ett omvänt bostadslån på 80 000 € kostar med dagens räntor endast ca 83 €/månad

 


Exempel på omvänt bostadslån

 • Omvänt bostadslån 80 000 €

 • Lånetid 10 år
 • Betalningsrat 83 € / mån. (under lånetiden betalar du bara räntorna)
 • Ränta Referensränta Euribor 12 (Notering 3.8.2019 - 0,3 % + Kundmarginal 1,5 %)
 • Aviseringskostnad 3 € / mån.
 • Expeditionsavgift 500 €
 • Den effektiva ränta för det omvända bostadslånet och det totala beloppet som ska betalas räknas med antagandet att krediten är 80 000 €, kredittiden är 10 år, räntan är 12 mån. Euribor + 1,50 %, aviseringskostnad 2,30 € / mån. och expeditionsavgift 500 €. Den effektiva räntan är 1,33 % (räknad 3.8.2019) och det totala beloppet som ska betalas är då 90 616,67 €.
 • Ändring av de antagna värdena kan ge ett annat slutresultat bl.a. för totalbeloppet som återbetalas, betalningsrater och effektiv ränta. Exemplet är inte en låneoffert som är bindande för banken.

 

|

Sporting anmäler sig till tätstriden: "En kämpaseger"

Nyhetsbild
Sporting Kristina (i rött) går från klarhet till klarhet i division 3. Foto: Janne Smeds
Sporting tog sin tredje raka seger då man slog NIK i Nykarleby. Nu är Kristinestadslaget ny tabellfyra.