|

Blågröna alger observerade i Vörå och Malax

NyhetsbildZoom
Blågrönalger kan bilda en kletig sörja när de blommar rikligt. Foto: Arkiv
Algläget i Österbotten är fortfarande lugnt. Men små mängder av alger har observerats i bland annat i Malax och Vörå.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

På Närings-, trafik och miljöcentralen i Södra Österbottens algkontrollplatser i Österbotten observerades denna vecka lite blågröna alger i Alajärvi, södra ändan av Ähtärinjärvi samt i kustområdena i Rönnskärsgloppet i Malax och Västra gloppet i Vörå.

Observationerna av blågröna alger är ofta lokala och situationen kan förändras snabbt.

Blågröna alger trivs i varmt, soligt och vindstilla väder. De blågröna algerna syns som grön- eller gulaktiga gryn i vattnet.

Så känner du igen algerna 

Blågrön algmassa som drivit in mot stranden är ofta målarfärgsaktig, och skingras då man rör i den och lämnar inte kvar att hänga på till exempel en pinne. Om man låter provvatten stå en stund i ett vattenglas och algerna stiger till ytan, är det sannolikt fråga om blågröna alger.

Kommentarer
|

Många vill sortera sin plast – på Vasaesplanaden 28 är avfallskärlet snart fullt

Nyhetsbild
Från och med början av augusti har invånarna på Vasaesplanaden 28 kunnat sortera sitt plastavfall. Det har många också gjort. Den stora tunnan är snart full. Foto: Mikael Nybacka
Allt fler husbolag har börjat samla in plast. På Vasaesplanaden 28 skaffade man ett avfallskärl för två veckor sedan. "Det är redan nästan fullt", säger husbolagets ordförande.

Mest läst senaste veckan