|

Konkurrenskraftsavtalet har förbättrat sysselsättningen

NyhetsbildZoom
Den sysselsättande effekten av konkurrenskraftsavtalet var 40 procent, visar en rapport från Etla. Foto: Pixabay/SPT
Konkurrenskraftsavtalet har ökat sysselsättningen och förbättrat Finlands konkurrenskraft, visar en ny rapport som Näringslivets forskningsinstitut Etla har gjort.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Den sysselsättande effekten av konkurrenskraftsavtalet var 40 procent, visar rapporten. Den övriga effekten på sysselsättningen förklaras av skattelättnaderna och av sänkta socialskyddsavgifter.

I undersökningen jämförde man även finländska jobb med jobb i andra europeiska länder. I Finland är arbetsveckan i genomsnitt en timme kortare än vad den är i resten av Europa. I Finland förkortas även arbetstiden av semestrar och helger mer än i andra europeiska länder.

Centralorganisationerna på arbetsmarknaden skrev under ett konkurrenskraftsavtal 2016. Bland annat förlängdes arbetstiden med i genomsnitt 24 timmar per år och statliga och kommunala arbetstagare förlorade 30 procent av sin semesterersättning. Målet med avtalet är att förbättra företagens konkurrenskraft och på det sättet skapa nya arbetsplatser.

Kommentarer
|

Fortsatt ljusa utsikter på arbetsmarknaden i Österbotten – allt fler har jobb

Nyhetsbild
Antalet nya lediga arbetsplatser har ökat i yrkesgruppen för byggnads­, reparations­ och tillverkningsarbetare. Foto: Arkiv/Mikael Nybacka
Österbottens har landets lägsta arbetslöshetsgrad: 7,6 procent. Samtidigt har regionen även den högsta sysselsättningsgraden i landet, 76,1 procent. Men antalet lediga jobb har blivit färre.

Mest läst senaste veckan