|

Svårare för fattiga få stanna i USA

NyhetsbildZoom
Nya regler gör det svårare för den som tagit emot bidrag att få kallat green card, som ger utlänningar rätt att bo och arbeta i USA. Foto: AP/TT
USA:s regering inför nya regler som gör det svårare för fattiga invandrare som lever på bidrag att få förlängt eller permanent uppehållstillstånd.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Det är ett bakslag för miljoner latinamerikanska invandrare som drömmer om amerikanskt medborgarskap. Många av dem är lågavlönade och beroende av stödinsatser, som matkuponger.

"För att skydda förmåner avsedda för amerikanska medborgare måste invandrare vara ekonomiskt självförsörjande", säger president Donald Trump i ett uttalande.

Från den 15 oktober ska de som söker uppehållstillstånd få avslag om det är troligt att de kommer att behöva samhällsstöd. De som redan bor i landet och vill förlänga sina uppehållstillstånd eller söka så kallat green card får nej om de i minst ett år tagit emot offentlig hjälp. Det kan röra sig om till exempel matkuponger, hjälp med bostad eller sjukvård via Medicaid, den statliga sjukförsäkringen för låginkomsttagare.

De nya reglerna gäller även de som ansöker om medborgarskap.

Kommentarer
|

Lång konflikt bakom spänningar i Gulfregionen

Nyhetsbild
Bombrester efter attacken på oljefältet. Foto: Fayez Nureldine/Lehtikuva
Vad ligger bakom fiendskapen mellan Saudiarabien och Iran? Vems uppgifter är mest trovärdiga? Frågorna är många efter attacken mot den saudiska oljeanläggningen.

Mest läst senaste veckan