|

Polis mot demonstranter på Hongkongs flygplats

Demonstranter använder bagagevagnar för att hindra resenärer från att nå sina gater på Hongkongs flygplats. Zoom
Foto: Vincent Yu/AP/TT

Demonstranter använder bagagevagnar för att hindra resenärer från att nå sina gater på Hongkongs flygplats.

Det blev tumult mellan kravallpolis och demonstranter på Hongkongs internationella flygplats och för andra dagen i rad stoppas flygningar.USA:s president Donald Trump twittrar om att Kina skickar trupper till gränsen mot Hongkong.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Tidigare har Hongkongpolisen hållit en låg profil på flygplatsen, men på tisdagskvällen lokal tid utspelades kaotiska scener när demokratiaktivister blockerade polisfordon utanför flygplatsen och försökte barrikadera ingångar.

Bråket uppstod när kravallpoliser använde pepparsprej utanför terminalbyggnaderna, i syfte att bana väg för en ambulans som aktivister försökte stoppa. Ambulansen ska ha hämtat en skadad man som omringats av aktivisterna i över två timmar, anklagad för att vara polisspion.

Polisen drog sig senare tillbaka.

Utskrift

Utskrift


Annons
Allvarliga störningar

Luftfartsmyndigheten säger att tisdagens protester, där aktivisterna rent fysiskt hindrat resenärer från att nå sina gater, har lett till allvarliga störningar för flygtrafiken. Den återupptogs på tisdagsmorgonen efter att ha ställts in dagen innan med anledning av omfattande protester.

Många har uttryckt farhågor för att Kina ska ingripa för att stoppa protesterna i Hongkong. USA:s president Donald Trump skriver på Twitter att den amerikanska underrättelsetjänsten upplyst honom om att Kina flyttar militära styrkor till gränsen mot Hongkong. Det var oklart om han talade om de trupprörelser vid gränsen som redan har rapporterats i kinesiska medier eller om det var nya uppgifter.

Trump sade tidigare till journalister att läget i Hongkong är besvärligt och att han hoppas att det får en lösning utan att någon kommer till skada.

Flygplatspersonal vaktar bakom demonstranter vid avgångshallen på Hongkongs internationella flygplats.
Foto: Vincent Thian/AP/TT

Flygplatspersonal vaktar bakom demonstranter vid avgångshallen på Hongkongs internationella flygplats.Lam oroad

Demonstranternas ilska har växt efter polisens hårda ingripande under helgens gatuprotester.

Hongkongs ledare Carrie Lam säger att hon är oroad över att protesterna i Hongkong den senaste veckan har nått en punkt där det inte längre finns någon återvändo.

– Våld, oavsett om det är användande av våld eller överseende med våld, kommer att pressa Hongkong mot en väg utan återvändo. Det kommer att kasta in Hongkong i en mycket oroande och farlig situation, sade hon under en presskonferens.

Lam pressades av journalister som flera gånger avbröt henne, men duckade frågor om hon var trängd av Peking eller om hon fullt ut kunde skrota det pausade lagförslaget om att kunna utlämna misstänkta brottslingar till Fastlandskina. Hon försvarade också polisens insatser och sade att polisen står inför extremt svåra omständigheter.

– Tänk efter en minut, titta på vår stad, vårt hem. Vill ni verkligen se den tryckas ut i en avgrund, sade hon.

Protesterna fortsätter

FN:s människorättschef Michelle Bachelet vill se en snabb och oberoende utredning av våldet i Hongkong i helgen, då polisen använde stora mängder tårgas mot demonstranterna, meddelar hennes talesperson Rupert Colvill.

På tisdagen uppmanar även FN Hongkongs myndigheter att agera återhållsamt och se till att demonstranternas rättigheter respekteras och skyddas – och att responsen från polisen är proportionerlig.

Peking svarar med att anklaga Bachelet för att blanda sig i Kinas inre angelägenheter. I ett uttalande från Kinas FN-delegation i Genève sägs att hon "skickar fel signaler till våldsamma brottslingar". Demonstranterna i Hongkong "har förstört allmän egendom, paralyserat flygplatsen, blockerat allmänna färdmedel och använt livsfarliga vapen", heter det i uttalandet, som ger Hongkongpolisen fullt stöd.

Protesterna inleddes den 31 mars för att stoppa ett lagförslag om utlämning av misstänkta brottslingar från Hongkong till Fastlandskina. Regeringen har lagt förslaget på hyllan men demonstranternas krav på ökad demokrati har tilltagit. Bland annat kräver de att ledaren Carrie Lam avgår. 

Tusentals demonstranter tog sig in i huvudterminalen vid Hongkongs internationella flygplats på måndagen.
Foto: Kin Cheung/AP/TT

Tusentals demonstranter tog sig in i huvudterminalen vid Hongkongs internationella flygplats på måndagen.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Svenska statsepidemologen Anders Tegnell: "Sakta men säkert åt fel håll"

Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten.
Foto: Amir Nabizadeh/TT

Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten.

Smittspridningen ökar igen ute i världen. Även i Sverige syns en oroväckande trend – med kraftig ökning i Västerbotten.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan