|

Positiva försök med ny ebolamedicin – "Fantastiska nyheter"

NyhetsbildZoom
Vårdpersonal i staden Beni i nordöstra Kingo-Kinshasa bär skyddsdräkter för att skydda sig mot ebolasmitta. Bild från juli. Foto: Jerome Delay/AP/TT
Forskare knutna till WHO har kommit ett steg närmare att hitta de första effektiva behandlingsmetoderna mot Ebola.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Två mediciner som har testats på ebolasmittade patienter minskade dödligheten i sjukdomen med upp till 90 procent.

– Nyheterna i dag är fantastiska. Det ger oss ett nytt verktyg i kampen mot ebola, men stoppar inte epidemin, säger Mike Ryan, chef för WHO:s nödprogram.

Ett försöksprogram under världshälsoorganisationen WHO:s ledning har hittat de hittills mest verksamma medicinerna mot ebola.

Två av de mediciner som sedan november 2018 testats på ebolasmittade patienter i Kongo-Kinshasa minskade dödligheten i den tidigare obotliga sjukdomen kraftigt. De visade klart förbättrade resultat hos patienterna i försöksstudien, där även två andra mediciner prövades.

29 respektive 34 procent av patienterna som fick medicinerna REGN-EB3 och mAb114 överlevde. Bland de patienter som kom till klinikerna med låga virusnivåer i blodet överlevde nio av tio patienter som fick en av de två medicinerna.

– Det här betyder att vi nu ser ut att ha två behandlingsmetoder mot en sjukdom som vi för inte så länge sedan inte hade någon hjälp mot alls, säger Anthony Fauci, chef för amerikanska forskningsinstitutet NIAID, som lett försöket.

"Ju mer vi lär oss om dessa två behandlingar, desto närmare kommer vi till att förvandla ebola från att vara en förskräcklig smitta till en som går att förebygga och bota. Vi kommer aldrig utrota ebola men vi bör kunna hindra dessa utbrott från att bli stora nationella och regionala epidemier", säger Jeremy Farrar, chef för brittiska hjälporganisationen The Wellcome Trust, i ett uttalande.

Medicinerna ska nu ges till alla smittade i Kongo-Kinshasa. Över 1 800 personer har hittills avlidit i det pågående ebolautbrottet.

|

Flera döda i åskväder i Tatrabergen

Nyhetsbild
Flera personer har omkommit i ett blixtrande oväder i Tatrabergen. Foto: Bartlomiej Jurecki/AP/TT
Minst fem personer har omkommit i ett oväder med kraftig åska i Tatrabergen på gränsen mellan Polen och Slovakien.

Mest läst senaste veckan