|

Kraftigt höjd strålning efter rysk explosion – myndigheterna ger få detaljer

NyhetsbildZoom
Människor samlas för en minnesceremoni för de fem ryska kärnkraftsingenjörer som dog i explosionen vid Vita havet, Foto: Rosatom/AP/TT
Strålningsnivåerna i staden Severodvinsk steg kraftigt efter explosionen på en militär testanläggning i förra veckan. Enligt Rysslands statliga väderinstitut Rosgidromet registrerades nivåer upp till 16 gånger det normala efter olyckan på en havsplattform i Vita havet.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Ryska myndigheter har varit sparsamma med detaljer kring händelsen, men det statliga kärnkraftsorganet Rosatom har bekräftat att fem av deras anställda miste livet. Enligt Rosatom inträffade explosionen när något gick fel under ett test av en raketmotor.

På en fråga om det som skett svarar Kremls talesperson Dmitrij Peskov under en presskonferens att "alla relevanta myndigheter jobbar för att garantera ryska medborgares säkerhet", rapporterar den oberoende nyhetsbyrån Interfax.

Landets försvarsdepartement sade inledningsvis att strålningsnivåerna var oförändrade efter olyckan, medan myndigheter i Severodvinsk sade att de noterat en tillfällig ökning. Miljöorganisationen Greenpeace rapporterade tidigt om en höjning på 20 gånger det normala.

Amerikanska kärnteknikexperter har uttryckt misstankar om att Ryssland försökte testa en atomdriven kryssningsrobot, något som Rosatom varken bekräftat eller dementerat.

En statlig kommission har tillsatts i Ryssland för att undersöka vad som gick fel under testet. 

Efter olyckan i närheten av Archangelsk stängde ryska myndigheter av Dvinabukten i Vita havet för all skeppstrafik i en månad, utan att ange några detaljer om varför.
Foto: /TT

Efter olyckan i närheten av Archangelsk stängde ryska myndigheter av Dvinabukten i Vita havet för all skeppstrafik i en månad, utan att ange några detaljer om varför.

|

Hård strid väntar om EU-budgeten – Finland försökte hitta kompromiss

Nyhetsbild
EU-kommissionens avgående ordförande Jean-Claude Juncker har nu lett sitt sista ordinarie toppmöte i Bryssel. Foto: Virginia Mayo/AP/TT
EU-länderna har vitt skilda uppfattningar om storleken på EU:s nästa långtidsbudget.

Mest läst senaste veckan