|

Uppgift: Aktivist pressad att förneka tortyr

NyhetsbildZoom
Den saudiarabiska kvinnorättsaktivisten Loujain al-Hathloul. Arkivbild. Foto: Privat
Saudiska myndigheter har erbjudit den kända kvinnorättsaktivisten Loujain al-Hathloul att bli släppt i utbyte mot medverkan i en video där hon förnekar att hon torterats och utsatts för sexuella trakasserier i häktet, uppger hennes familj.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

"Det var en del av en uppgörelse för att släppa henne", skriver hennes bror Walid al-Hathloul på Twitter och tillägger att systern vägrade.

Den 30-åriga Loujain al-Hathloul inväntar rättegång efter att ha gripits i fjol i ett stort tillslag mot kvinnliga aktivister. Hon har anklagat förhörsledarna för tortyr och sexuella trakasserier vilket tillbakavisats av myndigheterna.

Enligt Walid al-Hathloul hade systern gått med på att underteckna ett dokument där hon förnekar övergreppen i utbyte mot frigivning, i en uppgörelse familjen tänkt hålla hemlig. Men när säkerhetstjänsten krävde en video vägrade hon.

Även systern, Lina al-Hathloul, bekräftar uppgifterna men saudiska myndigheter har inte kommenterat.

Kommentarer
|

Klimat och samarbete på agendan i Reykjavik

Nyhetsbild
Statsminister Antti Rinne (SDP) tillsammans med Tysklands förbundskansler Angela Merkel under mötet i REykjavik. Foto: Emmi Korhonen/Lehtikuva
Det var klimatet, demokratin och sysselsättningen som dominerade samtalsämnena när de nordiska statsministrarna träffades i Reykjavik på tisdagen. Världspolitiken och behovet av ett multilateralt samarbete färgade också diskussionerna.

Mest läst senaste veckan