|

Insamling för moskéhjältar i Norge

Mer än 100 00 euro har hittills samlats in till tre män som lyckades förhindra dödsfall under terrorangreppet i moskén al-Noor Islamic Centre i lördags. Målet med insamlingen är att bekosta en pilgrimsresa till Mekka.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

65-årige Mohamed Rafiq är en av dem som beskrivits som en hjälte, bland annat av Fremskrittspartiets partiledare Siv Jensen. Vid attacken i lördags sköts flera skott inne i moskén al-Noor Islamic Centre i Bærum, väster om den norska huvudstaden. Rafiq övermannade gärningsmannen.

– Han stoppade ett terrorangrepp som hade kunnat få fatala konsekvenser, sade Jensen vid en partiledarutfrågning.

Fick styrka

Rafiqs son har berättat om händelsen i moskén.

– Det uppstod tumult, och pappa klarade av att få ned honom på backen. Han säger att han plötsligt fick en massa kraft och styrka. Egentligen hade han fastat den här dagen, så kroppen hade inte mycket energi. Han höll honom ensam tills den andre (mannen) kom och hjälpte till, säger sonen till TV2.

De två männen ska ha kämpat mot den terrormisstänkte Philip Manshaus i omkring 20 minuter tills polisen kom till platsen, enligt NRK.

På gräsrotsfinansieringssajten Spelis har en insamling till de båda männen hittills inbringat mer än 130 00 euro av fler än 650 givare. Pengarna ska enligt insamlingen gå till en tre veckor lång pilgrimsresa till Mekka. Även en tredje person, som sprang och larmade polisen, har tagits med i insamlingen.

Facebook stängde konto

Den 21-årige terrormisstänktes Facebookkonto stängdes ned på Facebooks initiativ, sedan bolaget varslats av polis.

Kontot stängdes bara timmar efter angreppet i moskén på lördagseftermiddagen.

– Det är korrekt att vi stängde vederbörandes profil. Det har vi gjort för att den överträdde våra gemenskapsregler, säger nordiska kommunikationschefen Peter Münster till NRK.

Det verkar som att Manshaus försökte livesända dådet på nätet, men att han aldrig lyckades med det.

Polisen har säkrat information från mannens Facebookprofilsida, liksom konton på andra sajter som mannen hade.

På kvällen hittades Manshaus 17-åriga styvsyster död. Manshaus misstänks ha mördat henne.

|

Italiens premiärminister avgår – "Italienarna har länge spelat i en kritisk division"

Nyhetsbild
Italiens inrikesminister och vice premiärminister Matteo Salvini, till vänster, och premiärminister Giuseppe Conte, till höger. Foto: Maurizio Brambatti/AP/TT/Arkiv
Italiens premiärminister Giuseppe Conte kommer att lämna in sin avgångsansökan till presidenten, meddelar han i ett tal till senaten. Oavsett vem som ska styra Italien står landet inför stora och svåra ekonomiska utmaningar.

Mest läst senaste veckan