|

Manshaus erkänner dåden i Norge

NyhetsbildZoom
Advokat Unni Fries och den terror- och mordmisstänkte Philip Manshaus. Arkivbild. Foto: Vidar Ruud/NTB scanpix/TT
Den terror- och mordmisstänkte Philip Manshaus erkänner de faktiska omständigheterna som han har häktats för, uppger åklagaren. Men han har inte formellt tagit ställning till frågan om straffskyldighet.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Under det drygt fyra timmar långa förhöret på fredagen har Manshaus förklarat sina motiv för att utföra handlingarna, uppger åklagaren Pål-Fredrik Hjort Kraby.

– Han har gett oss viktiga detaljer i vår utredning, säger han.

Manshaus har dock inte formellt tagit ställning till frågan om straffskyldighet.

Försvarsadvokaten Unni Fries vill inte gå in på vad Manshaus sagt i förhöret men hon beskriver honom som samarbetsvillig.

– Han erkänner de faktiska omständigheter som han är häktad för.

Häktad fyra veckor

På frågan om Manshaus visade tecken på ånger svarar Fries:

– Det vill jag inte kommentera.

I måndags blev Philip Manshaus häktad i fyra veckor, varav två i isolering med fullständiga restriktioner. Han är enligt Oslo tingsrätt misstänkt för terrorbrott, mord och mordförsök.

Han misstänks ha avlossat flera skott inne i moskén al-Noor Islamic Centre i Bærum utanför den norska huvudstaden i lördags efter att först ha mördat sin 17-åriga styvsyster – gärningar han nu alltså erkänt.

Utreder på nätet

21-åringen har sedan han greps i samband med angreppet på moskén inte velat prata med polisen. Hans advokat Unni Fries avfärdar att Manshaus ändrat inställning efter att polisen övervägt att tvångsinlägga honom för en rättspsykiatrisk undersökning.

– Nej, det är det inte. Mitt intryck är att detta är helt frivilligt från hans sida. Han vill ge en förklaring och var redo för det nu, säger hon enligt tidningen VG.

Omkring 50 poliser arbetar med utredningen om händelserna i Bærum. Alla Manshaus familjemedlemmar är redan förhörda. En central del i utredningen är också att söka spår på internet.

Kort efter att han gripits framkom att Manshaus på internet hyllat flera masskjutningar med högerextrema motiv, bland annat massakern i El Paso i USA och moskéskjutningarna i Christchurch i Nya Zeeland.

Ett inlägg, som publicerades kort före moskéattacken, ska ha avslutats med orden "Valhalla väntar".

Kommentarer
|

Polisen påbörjar ingen utredning om dödsfallen på Silja Europa

Nyhetsbild
Den estländska polisen går inte vidare med en utredning om dödsfallen ombord på fartyget Silja Europa i Tallinn. Foto: Mikko Stig/Lehtikuva
Polisen i Tallinn meddelade på måndagen att man inte påbörjar en utredning om dödsfallen som upptäcktes på söndagsmorgonen ombord på Tallink Siljas fartyg Silja Europa.

Mest läst senaste veckan