|

Skådespelaren Peter Fonda är död

NyhetsbildZoom
Den amerikanske skådespelaren och regissören Peter Fonda blev 79 år. Arkivbild. Foto: Jordan Strauss/Invision/AP/TT
Den amerikanske skådespelaren och regissören Peter Fonda har avlidit, 79 år gammal, rapporterar amerikanska medier. Skådespelaren avled i sitt hem i Los Angeles efter att ha varit sjuk i lungcancer en tid.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

"Medan vi sörjer förlusten av denna fina och älskvärde man, önskar vi också att alla kan fira hans okuvliga gnista och kärlek till livet", skriver familjen i ett uttalande. "Till Peters ära, vänligen höj ett glas för friheten", fortsätter familjen.

Peter Fonda slog igenom som motorcykel-hippie i kultklassikern "Easy rider" 1969. Fonda nominerades till en Oscar för manuset till filmen, vilket han skrev tillsammans med den andra huvudrollsinnehavaren, Dennis Hopper, samt författaren Terry Southern.

Fonda nominerades även till en Oscar för sin skådespelarinsats i filmen "Ulee's gold" från 1997.

"Familjens pratkvarn"

Peter Fonda kom från en av Hollywoods stora skådespelarfamiljer – han var son till Henry Fonda, bror till Jane Fonda och far till Bridget Fonda.

Syskonen Jane och Peter Fonda 1989. Arkivbild. Foto: Mark Terrill/AP/TT


Han beskrivs av storsyster Jane som älskvärd och "familjens pratkvarn", rapporterar CBS News.

"Jag fick underbar tid på tu man hand med honom under de här sista dagarna", säger Jane Fonda i ett uttalande. "Han lämnade oss med ett skratt."

Kritiserade Trump

Förra året hamnade Peter Fonda i blåsväder i samband med att USA införde en kritiserad praxis att skilja barn från föräldrar som illegalt tagit sig över gränsen mellan USA och Mexiko.

På Twitter skrev skådespelaren om president Donald Trumps son att man borde "slita Barron Trump från sin mors armar och låsa in honom i en bur tillsammans med pedofiler och se om hans mamma kommer att stå upp mot det gigantiska arslet hon är gift med". Inlägget raderades senare och Fonda bad om ursäkt till familjen Trump.

Enligt filmdatabasen IMDB arbetade Peter Fonda med en ny film, "Skate gold", som är planerad att släppas nästa år. Den senaste filmen som han medverkade i är "The last full measure" som väntas ha amerikansk premiär senare i år.

Kommentarer
|

Vikingarna med Christer Sjögren var sommarens största dragplåster – Åminne folkpark fortsätter satsa på brett utbud

Nyhetsbild
Christer Sjögren lockade åhörare i alla åldrar till Åminne folkpark i somras. Foto: Arkiv/Johanna Långbacka
– Den här sommaren har varit den bästa på länge, säger Jenni Ahlbäck. Hon är den som bokar artisterna till Åminne folkpark.

Mest läst senaste veckan