|

Många offer vid explosion på bröllopsfest

En afghansk polis står vakt utanför lokalen där bröllopsfesten hölls i Kabul. Zoom
Foto: Rafiq Maqbool

En afghansk polis står vakt utanför lokalen där bröllopsfesten hölls i Kabul.

Mins 63 personer dödades och 182 skadades i en explosion på en bröllopsmottagning i Afghanistans huvudstad Kabul på lördagen, uppger myndigheterna. Våldet fortsätter i det sargade landet, trots pågående fredssamtal.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– Bland de skadade finns kvinnor och barn, säger inrikesdepartementets talesperson Nasrat Rahimi.

Enligt vittnen var festdeltagarna från den shiamuslimska minoriteten i Afghanistan och explosionen ägde rum i männens avdelning. Många shiiter bor i det drabbade området.

– Alla sprang ut och skrek och grät, säger bröllopsgästen Mohammad Farhag, som befann sig inne i kvinnornas del av festlokalen när explosionen inträffade.

– I ungefär 20 minuter var lokalen fylld av rök. Nästan alla inne i männens avdelning är antingen döda eller skadade, fortsätter han.

Annons
Två timmar efter explosionen höll man fortfarande på att bära ut döda från lokalen.

Den sunnimuslimska talibanrörelsen, som utförde ett liknande sprängdåd mot ett bröllop för tio dagar sedan, har hittills förnekat inblandning i attacken. Presidenten Ashraf Ghani säger dock att talibanerna inte kan frånsäga sig ansvar för dådet.

Många människor har skadats i en explosion på en bröllopsmottagning i Afghanistans huvudstad Kabul.

Många människor har skadats i en explosion på en bröllopsmottagning i Afghanistans huvudstad Kabul.


Bröllop i Afghanistan har ofta hundratals och ibland tusentals gäster. Och just bröllop har upprepade gånger attackerats då säkerheten vid dessa tillställningar ofta är bristande.

Även den sunnimuslimska terrorrörelsen IS har upprepade gånger attackerat shiamuslimer i Afghanistan och Pakistan under senare år.

Det senaste dådet sker samtidigt som förhandlingarna om fred i Afghanistan har gått in i ett alltmer intensivt skede. Mot försäkringar från talibanerna om att inte härbärgera terrorister i landet förväntas USA dra tillbaka sina 14 000 soldater. Samtidigt som många afghaner vill se ett slut på kriget fruktar man att talibanrörelsen kan få förnyad kraft i och med ett fredsavtal.

Våldet har hela tiden fortsatt under fredsförhandlingarna. På söndagen dödades ytterligare elva civila när en vägbomb exploderade i provinsen Balkh i norr.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Trumprådgivare dömd till fängelse

Roger Stone, tidigare rådgivare åt USA:s president Donald Trump, på väg till rättssalen på torsdagen.
Foto: Manuel Balce Ceneta/AP/TT

Roger Stone, tidigare rådgivare åt USA:s president Donald Trump, på väg till rättssalen på torsdagen.

President Donald Trumps tidigare rådgivare Roger Stone har dömts till drygt tre års fängelse i en amerikansk domstol. Han åtalades bland annat för att ha ljugit inför kongressen i samband med den så kallade Rysslandsutredningen.

Mest läst senaste veckan