|

Snåriga finanser i bonusfamiljen

Det kan vara svårt nog att komma överens om ekonomin i en "vanlig" familj. I bonusfamiljen finns det så mycket mer att ta hänsyn till. Zoom
Foto: Jessica Gow/TT

Det kan vara svårt nog att komma överens om ekonomin i en "vanlig" familj. I bonusfamiljen finns det så mycket mer att ta hänsyn till.

Mina, dina och våra pengar. Det kan vara svårt nog att komma överens om ekonomin i en "vanlig" familj. I bonusfamiljen finns det så mycket mer att ta hänsyn till.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Var tionde familj i Sverige är en bonusfamilj, eller ombildad familj som det kallas i officiella sammanhang, och där är den ekonomiska uppdelningen inte lika självklar som i en kärnfamilj. Därför kan det vara klokt att man tidigt i relationen sätter sig ner och diskuterar igenom förutsättningar och förväntningar.

– Man går inte in i en ny relation i tron att det ska gå åt skogen, men i en bonussituation är det åtminstone en som har erfarenhet av en tidigare separation, så sannolikheten att du är lite mer om dig och kring dig är förhoppningsvis ganska stor. Formalisera och skriv ned allt på papper som du tycker är heligt, säger Claudia Wörmann som är privatekonomen på SBAB.

Ekonomiskt bagage

Grundregeln är att var och en betalar efter sin förmåga och att de biologiska föräldrarna betalar för sina respektive barn, men synen på pengar och materiella ting kan skilja sig högst betänkligt beroende på vilket ekonomiskt bagage man har. Ofta blir det tydligt kring frågor som hur mycket det är rimligt att presenter vid jul och födelsedagar får kosta, storleken på månadspengen och fritidsaktiviteter.

Annons
– Det blir sällan ekonomiskt rättvist i en bonusfamilj. Det finns ofta en inbyggd ojämlikhet när man börjar om som kan se ut på lite olika sätt. En kanske kommer från en hyresrätt medan en annan har gjort en boendekarriär och nyligen sålt en villa.

– Om den utökade familjen måste bo i en större lägenhet på grund av att den ena har fler barn, så kanske det är rimligt att den föräldern också betalar mer i hyra, säger Claudia Wörmann.

Bygga långsiktigt

Det kan kännas både lite petigt och obekvämt att prata pengar och kostnader när förhållandet är nytt, men frågorna dyker upp i alla familjer. Skillnaden är att i en bonusfamilj förenas två familjer som redan har grundat en egen tradition och då kan det vara svårare att kompromissa. Ska man ta kostnaderna här och nu eller tänka i det långa perspektivet?

– Jag känner till ett par där hon kom in i relationen med två idrottande tonårskillar medan han hade två yngre flickor. De bestämde att hon skulle betala mer av maten, men någon annan skulle lika gärna ha kunnat tänka att "den här relationen bygger vi på lång sikt tillsammans, mina killar kommer snart att flytta hemifrån och då är det hans tjejer som är tonåringar".

Orättvisor

Ytterligare en dimension som kan komplicera bilden är mor- och farföräldrar som ska implementeras i den nya familjen. Särskilt vid jul och födelsedagar kan känslor såras och ekonomiska orättvisor bli uppenbara.

– Det är det nya föräldraparet som behöver förmedla vad som gäller. Är det okej att komma tomhänt till extrabarnen vid födelsedagar eller bara ta med de biologiska barnbarnen på en utlandsresa, säger Claudia Wörmann.

Vem ärver?

Förutom ekonomin är det också viktigt att se över det juridiska i bonusfamiljen. Det är stor skillnad på att vara sambo eller gift oavsett om man lever i en bonus- eller kärnfamilj.

Charlotte André är jurist på Familjens Jurist i Sverige som är ett dotterbolag till Fonus, och hon säger att det finns många anledningar att fundera över vad som händer med tillgångarna om den ene partnern går bort och att skriva ett testamente.

– Ta reda på vem som ärver dig om du går bort. I en bonusfamilj är det inte självklart att man har samma syn på vem man vill skydda i händelse av dödsfall. Ibland vill man skydda sin partner om man har levt ihop länge och känner att barnen ändå kommer att klara sig. I andra fall vill man skydda sina egna barn och se till att de får ut sitt arv direkt.

– Den erfarenheten jag har är att relationerna kan vara hur bra som helst, alla älskar alla, men den dag någon avlider så är pengar alltid pengar och det är det man måste ha med sig när man går in i ett nytt förhållande, säger Charlotte André.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

HS: Resebegränsningar för Sverige återinförs antagligen

Enligt Helsingin Sanomats och Ilta-Sanomats uppgifter återinförs sannolikt begränsningar för fritidsresor för resenärer från Sverige och Estland.
Foto: Linnea de la Chapelle/SPT

Enligt Helsingin Sanomats och Ilta-Sanomats uppgifter återinförs sannolikt begränsningar för fritidsresor för resenärer från Sverige och Estland.

Enligt Helsingin Sanomats uppgifter återinför regeringen troligtvis resebegränsningar för inresor från Sverige och Estland.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan