|

"Chernobyl" lockar turister till Litauen

NyhetsbildZoom
Det avvecklade kärnkraftverket Ignalina i östra Litauen var inspelningsplats för "Chernobyl". Foto: Mindaugas Kulbis/AP/TT
Det avvecklade kärnkraftverket Ignalina i östra Litauen har blivit ett hett turistmål efter HBO-seriens succé.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Ignalina var en av inspelningsplatserna för "Chernobyl" då det har likheter med Tjernobyls kärnkraftverk, vars förödande olycka 1986 skildras i serien.

Det i dag avvecklade kärnkraftverket, som byggdes när Litauen var en del av Sovjetunionen, lockade turister redan innan "Chernobyl" hade premiär, men succéseriens genomslag har ökat besökarantalet avsevärt.

På Ignalina hålls numera guidade turer på tre timmar där besökare kan klä sig i vita rockar och trycka på knappar i ett kontrollrum som byggts upp för att likna det i HBO-serien.

I juli besöktes Ignalina av 900 personer och de guidade turerna är nästan helt fullbokade året ut. HBO-seriens succé har även lett till att turistbesöken till Tjernobyl i Ukraina har ökat stort.

"Chernobyl", som har regisserats av svenske Johan Renck, är nominerad till 19 Emmys.

Kommentarer
|

101-åriga Ruth Larsson snuvad på rekord

Nyhetsbild
Det blev inget rekord för Ruth Larsson, men för första gången i livet fick 101-åringen hoppa fallskärm. Foto: Jeppe Gustafsson/TT
Siktet var inställt på rekord, men tyvärr blev det ingen omnämning i Guinness rekordbok – den här gången. Ruth Larsson, som vid 101 års ålder gjort sitt första fallskärmshopp, kan tänka sig att göra om det.

Mest läst senaste veckan