|

Lundqvist om svenska hockeykrisen: "Förbundet måste hitta en dialog"

Henrik Lundqvist. Arkivbild. Zoom
Foto: Claudio Bresciani/TT

Henrik Lundqvist. Arkivbild.

NHL-stjärnan Henrik Lundqvist har förståelse för bojkotten av Damkronorna. Som det är nu är situationen inte hållbar, anser målvakten.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Det är inte så konstigt att 43 spelare väljer att tacka nej till spel i ishockeylandslaget, säger Henrik Lundqvist. New York Rangers-stjärnan vet hur mycket förutsättningarna skiljer sig mellan dam- och herrspelare.

– Många av dem jobbar. Självklart skulle de inte göra det här om de kände att det gick att genomföra. Men jag tror att för många känner att de inte får ihop det. Och då finns det ingen annan utväg, säger Henrik Lundqvist till GP.

Bakgrund: Damkronornas bojkott

  • 14 augusti meddelar samtliga 34 uttagna spelare, samt ytterligare nio landslagsaktuella spelare, att de väljer att bojkotta den kommande landslagssamlingen på Bosön och turneringen i Finland i en protest mot förbundet. Spelarna lämnar beskedet i ett gemensamt inlägg i sociala medier.
  • Orsaken till bojkotten är bland annat att avtalet med förbundet om ersättning för förlorad arbetsinkomst har gått ut. Spelarna är också besvikna på hur de har blivit bemötta av förbundet. ”Vi är förvånade över det besked vi nu nåtts av”, säger generalsekreteraren Tommy Boustedt.
  • 16 augusti presenterar Damkronorna via spelarfacket Sico ett antal punkter som ligger till grund för konflikten. Bland annat pekar man på förlorad arbetsinkomst då spelarna går minus på att delta på landslagsläger. En annan orsak till bojkotten är dåliga reseförhållanden.
  • 20 augusti kommenterar förbundsordförande Anders Larsson för första gången konflikten: "Det här ömmar, det skapar oro och det är inte bra för svensk ishockey. Kan vi lösa och hantera det här i den närmaste framtiden så vore det bra."
  • Ett första möte mellan spelarfacket Sico och förbundet är planerat till i morgon, torsdag, rapporterar Radiosporten. (TT)
 
Han känner inte till alla detaljer i konflikten, men säger att det måste finnas förutsättningar för spelare att representera landslaget utan att komma hem med förlorad inkomst.

– Det jag vet är att förbundet och deras resurser har varit ganska små, om vi jämför med Kanada, USA och Ryssland. Det blir väldigt svårt för damspelarna om de exempelvis inte får ersättning för missad inkomst. Det förstår jag. Jag förstår problematiken i det. Sedan vet jag inte vad förbundet har för resurser, om de kan hjälpa till mer.

Lundqvist hoppas att konflikten kan få en snabb lösning, så att man tar tillvara på intresset som finns för damhockey.

– Förbundet måste hitta en dialog. Vad läggs resurserna på i dag? Kan vi omprioritera? Jag tror att det är bra att det skapas en dialog, för det känns som en ohållbar situation för tjejerna, säger Lundqvist.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

SE VIDEO: Erik Riska fick gratismål av Jukurit, 19-åring gjorde sitt första ligamål

Erik Riska satte 3–0-målet mot Jukurit.
Foto: Linus Lindholm

Erik Riska satte 3–0-målet mot Jukurit.

Sport tog en efterlängtad trepoängare hemma mot Jukurit. Höjdpunkterna från matchen hittar du här.

Mest läst senaste veckan