|

Trump kan möta Rohani inom kort

NyhetsbildZoom
Donald Trump på G7-mötet. Här med bland andra Frankrikes Emmanuel Macron och Tysklands Angela Merkel. Foto: Andrew Harnik
Ett nytt avtal om Irans kärnenergiprogram kan vara på gång.G7-ländernas ledare hoppas få Trump och Rohani till förhandlingsbordet inom kort.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Frankrikes president Emmanuel Macron hoppas få till ett möte mellan USA och Iran om några veckor, uppgav presidenten vid en presskonferens när G7-mötet i Biarritz avslutades på måndagen.

Macron har i månader försökt lätta upp stämningen mellan USA och Iran, som hårdnat sedan USA lämnade det omstridda kärnavtalet från 2015. När Macron nu söker bygga en bro till Teheran är det i överenskommelse med de övriga G7-ledarna, även om han inte fått något formellt mandat.

– Det är två saker som är viktiga för oss: Att Iran aldrig någonsin får kärnvapen och att den här situationen inte hotar stabiliteten i regionen, säger Emmanuel Macron.

"Läget är känsligt"

Enligt Macron, som varit i telefonkontakt med Hassan Rohani, håller den iranska presidenten öppet för att förhandla med USA:s president Donald Trump, som dragit sig ur kärnenergiavtalet som slöts 2015 och infört omfattande sanktioner mot Iran. Målet är ett nytt kärnenergiavtal.

– Ingenting är bestämt än och läget är känsligt, men tekniska diskussioner är i gång och vi har gjort en del framsteg, säger Emmanuel Macron.

Även Trump kan tänka sig ett möte inom kort:

– Om omständigheterna är de rätta, säger Donald Trump.

Efter att USA lämnat avtalet har Iran beslutat att frångå delar av det, bland annat begränsningarna om anrikning av uran.

Kan bjuda in Putin

Enligt Trump måste Iran ändra sitt beteende.

– De kan inte göra det de sagt att de ska göra, för om de för det kommer de bemötas med våldsam kraft. Så jag tror att de kommer att bete sig, säger Donald Trump.

G7-mötet har varit långt ifrån friktionsfritt. Bland annat har ledarna haft svårt att enas kring frågan om Ryssland, som uteslöts ur gruppen efter annekteringen av den ukrainska Krimhalvön. Trump vill släppa in Ryssland i gemenskapen igen, något andra ledare inte vill.

Nästa G7-möte står USA värd och Donald Trump säger att han gärna skulle bjuda in sin ryske motsvarighet Vladimir Putin, men att det inte är säkert att denne vill komma.

Bland frågor gruppen kunnat enas om är att den vill reformera Världshandelsorganisationen (WTO) och bland annat få till bättre skydd för immateriella rättigheter och mer rättvisa handelsvillkor.

Skogsbränderna i Amazonas och Brasiliens oförmåga att ta itu med dem var något som Macron gjorde till en av huvudpunkterna på mötet. G7-länderna beslutade att skänka motsvarande 236 miljoner kronor till brandbekämpningen.

|

101-åriga Ruth Larsson snuvad på rekord

Nyhetsbild
Det blev inget rekord för Ruth Larsson, men för första gången i livet fick 101-åringen hoppa fallskärm. Foto: Jeppe Gustafsson/TT
Siktet var inställt på rekord, men tyvärr blev det ingen omnämning i Guinness rekordbok – den här gången. Ruth Larsson, som vid 101 års ålder gjort sitt första fallskärmshopp, kan tänka sig att göra om det.

Mest läst senaste veckan