|

Grekland skrotar kapitalkontroller

NyhetsbildZoom
Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis lovar skrotade kapitalkontroller vid månadsskiftet. Foto: Daniel Cole AP/TT
Greklands nytillträdda högerregering skrotar de sista av de kapitalkontroller som infördes under krissommaren 2015.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– Från och med i dag tillhör kapitalkontrollerna det förflutna, sade premiärminister Kyriakos Mitsotakis i ett anförande i parlamentet i Aten.

Kapitalkontrollerna infördes för att bromsa en våg av uttag ur grekiska banker när Grekland såg ut att vara på väg att sparkas ut ur eurozonen. Efter att banksystemet hållit helt stängt i tre veckor införde Grekland ett tak på uttag till 60 euro per dygn och andra kontroller, som gradvis har justerats sedan dess.

– Detta markerar en återgång till det normala och ökad förtroende, sade Greklands centralbankschef Yannis Stournaras efter beskedet om slopade kapitalkontroller.

Mitsotakis tillträdde som premiärminister efter en valseger i somras. Hans finansminister Christos Staikouras tillade att ett lagförslag är på väg som innebär att kapitalkontrollerna försvinner från och med den 1 september.

Grekland avslutade för ett år sedan det tredje stödprogrammet med nödlån sedan landet på grund av skenande skuld- och underskottsproblem inte längre kunde finansiera sig på egen hand med statsobligationer.

Kurtén bytte IT till träbåt – Nu leder han varv som bygger superyachter

Nyhetsbild
Anders Kurtén i formen för den nya 117-fot långa superyachten som byggs vid Baltic Yachts i Jakobstad. Foto: Jonas Brunnström
En klockarkärlek till båtar och hav gjorde att Anders Kurtén sadlade om från IT till att bli träbåtsbyggare. Nu är han ny vd för Baltic Yachts.

Mest läst senaste veckan