|

Alpina stjärnan Hirscher slutar – hyllas stort: "Gratulerar till en fantastisk karriär"

Marcel Hirscher har tagit 67 segrar i världscupen – bara Ingemar Stenmark (86) och Lindsey Vonn (82) har fler. Arkivbild. Zoom
Foto: Anders Wiklund/TT

Marcel Hirscher har tagit 67 segrar i världscupen – bara Ingemar Stenmark (86) och Lindsey Vonn (82) har fler. Arkivbild.

Marcel Hirscher, 30, lägger av. Nu hyllas en av de främsta alpina åkarna genom tiderna. "Njut av tiden med din familj nu", skriver Lindsey Vonn på Twitter.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Klockan 20.15 stannade hela Österrike upp för att ta del av det besked som den alpina stornationen fruktat för i månader.

Och precis som väntat offentliggjorde Marcel Hirscher på den utlovade tidpunkten sitt definitiva beslut inför ett samlat pressuppbåd i Salzburg: Den 30-årige slalommästaren avslutar sin framgångsrika karriär och lägger skidorna på hyllan.

Fakta: Marcel Hirscher

  • Född: den 2 mars 1989 i Hallein, nära Salzburg i Österrike.
  • Längd: 173 cm.
  • Familj: hustrun Laura och en snart ett år gammal son.
  • Debut i världscupen: 2007.
  • Främsta meriter:
  • OS: guld i storslalom och kombination 2018, silver i slalom 2014.
  • VM: guld i slalom 2013, 2017 och 2019, guld i kombination 2015 och i storslalom 2017, guld i lag 2013 och 2015. Silver i storslalom 2013, 2015 och 2019, silver i kombination 2017.
  • Världscupen: 67 segrar (33 i slalom, 32 i storslalom, 1 i super-G och 1 i parallellslalom) på 245 starter, totalt 138 pallplatser. Åtta raka segrar i den totala världscupen (2012–2019). (TT)
 
Slalomguldet i Åre-VM i början av året blev hans sista – en medalj som fullbordade en redan makalös meritlista.

Marcel Hirscher vann under sin karriär inte bara åtta raka segrar i den totala världscupen. Han erövrade även tre OS-medaljer och nio VM-medaljer, och är med sina 67 världscupsegrar den tredje mest framgångsrika utförsåkaren någonsin efter Ingemar Stenmark (86) och Lindsey Vonn (82).

– Jag gör det här kort och smärtfritt eftersom jag inte tror att det kommer som någon överraskning. I dag är dagen då jag avslutar min karriär, säger Hirscher enligt österrikiska kanalen Orf, som på sin webbplats skriver att cirka 150 journalister närvarade på pressträffen i Salzburg.

Beslutet fattades för två veckor sedan.

– Nu är det offentliggjort, vilket gör att det känns mycket lättare. Det är inte första gången jag har funderat på att sluta, men nu är beslutet taget, säger Hirscher.

– Jag är stolt över vad jag har åstadkommit. Det finns inget jag känner att jag borde gjort annorlunda. Kanske borde jag firat mer, men då hade jag inte åkt lika fort.

Marcel Hirscher med sin guldmedalj efter att ha vunnit herrarnas slalom under alpina VM i Åre. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT

Marcel Hirscher med sin guldmedalj efter att ha vunnit herrarnas slalom under alpina VM i Åre. Arkivbild.


Vad Hirscher ska hitta på härnäst är inte hugget i sten.

– Jag är bara glad att jag inte har träning i morgon. Jag ser fram emot att göra saker som jag inte kunnat tidigare.

En som hyllar Hirscher är amerikanska ex-alpinstjärnan Lindsey Vonn, som själv avslutade karriären tidigare i år.

"Det har varit ett tufft år för utförsåkning. Legendaren Marcel Hirscher har meddelat att han lägger av. Gratulerar till en fantastisk karriär, min vän. Att ha tävlat under samma era som du har varit en ära. Åtta raka titlar är ett rekord som ingen någonsin kommer slå! Njut av tiden med din familj nu", skriver hon på Twitter.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Det blev bara en match för Sportings japanska mittfältare: "Stämningen blev dålig"

Japanen Ryoto Maeda hann spela en match för Sporting. Nu har kontraktet brutits.
Foto: Arkiv/Janne Smeds

Japanen Ryoto Maeda hann spela en match för Sporting. Nu har kontraktet brutits.

Sportings tilltänkta mittfältsmotor hann spela en träningsmatch med sitt nya lag. Sedan var det tack och adjö.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan