|

Matsvinnet i fokus hela veckan – "Det handlar om respekt för maten"

NyhetsbildZoom
Matsvinnsveckan började på måndagen och avslutas på söndag. Kampanjens syfte är att sprida information om hur man kan minska på mängden mat som går till spillo. Foto: Linnea de la Chapelle/SPT
–  Det finns inga lätta trolleritrick för att minska på hushållens matsvinn, säger expert vid det statliga konsultföretaget Motiva.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Den årliga Matsvinnsveckan började på måndagen. Matsvinnsveckan är en kampanj vars syfte är att sprida information om hur man kan minska på mängden mat som går till spillo.

Enligt Naturresursinstitutet Luke orsakar hushållen i Finland sammanlagt ett matsvinn på 120-160 miljoner kilo per år. Det är ungefär en fjärdedel av det totala årliga matsvinnet i Finland, uppger Luke.

–  Det finns inga lätta trolleritrick för att minska på hushållens matsvinn, utan det handlar om respekt för maten, om systematik eller avsaknad av systematik och om hushållskonster, säger Elina Ovaskainen, sakkunnig vid det statliga konsultföretaget Motiva, i ett pressmeddelande.

Fem sätt att minska på matsvinnet i vardagen

  • Köp mat bara när du faktiskt måste. Ofta finns det råvaror kvar i skåpet.
  • Ta en titt i kylskåpet och gör en inköpslista innan du åker till butiken så att du inte köper mat i onödan.
  • Undvik att fastna för mängdrabatter om produkter snabbt blir dåliga.
  • Köp helst frukterna i lösvikt. I färdiga förpackningar kan en möglig frukt snabbt förstöra många andra.
  • Placera de produkter som snabbast blir dåliga i främre delen av kylskåpet så att du kommer ihåg att använda dem i tid.
  • Källa: Motiva
 
Ovaskainen uppmanar folk att tillreda sin mat av det man råkar ha i köksskåpen och att experimentera med recept för att minska på butiksresorna. Hon avråder också från att köpa till exempel frukter i stora förpackningar eftersom de kan börja mögla snabbt.

En forskningsgrupp vid Tammerfors universitet uppmärksammar å sin sida matsvinnet med en bok om ämnet. I bokenFood Waste Management: Solving the Wicked Problem presenterar skribenterna europeisk, amerikansk och brasiliansk forskning om matsvinn.

Matsvinnsveckan arrangeras av tidningen Kuluttaja och avslutas på söndag. Den första Matsvinnsveckan i Finland arrangerades år 2013.

Kommentarer
|

HUS-styrelseordförande: "Behövs verkligen vård på svenska?"

Nyhetsbild
När svensk vård ifrågasattes på ett strategimöte vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HUS) blev Svenska folkpartiet förargat. Foto: Ari Sundberg/SPT
I en strategidiskussion ifrågasatte styrelseordförande för Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HUS) behovet av vård på svenska.

Mest läst senaste veckan