Den årliga Matsvinnsveckan började på måndagen. Matsvinnsveckan är en kampanj vars syfte är att sprida information om hur man kan minska på mängden mat som går till spillo.
Enligt Naturresursinstitutet Luke orsakar hushållen i Finland sammanlagt ett matsvinn på 120-160 miljoner kilo per år. Det är ungefär en fjärdedel av det totala årliga matsvinnet i Finland, uppger Luke.
– Det finns inga lätta trolleritrick för att minska på hushållens matsvinn, utan det handlar om respekt för maten, om systematik eller avsaknad av systematik och om hushållskonster, säger Elina Ovaskainen, sakkunnig vid det statliga konsultföretaget Motiva, i ett pressmeddelande.
Ovaskainen uppmanar folk att tillreda sin mat av det man råkar ha i köksskåpen och att experimentera med recept för att minska på butiksresorna. Hon avråder också från att köpa till exempel frukter i stora förpackningar eftersom de kan börja mögla snabbt.
En forskningsgrupp vid Tammerfors universitet uppmärksammar å sin sida matsvinnet med en bok om ämnet. I bokenFood Waste Management: Solving the Wicked Problem presenterar skribenterna europeisk, amerikansk och brasiliansk forskning om matsvinn.
Matsvinnsveckan arrangeras av tidningen Kuluttaja och avslutas på söndag. Den första Matsvinnsveckan i Finland arrangerades år 2013.
Inrikes
9.9.2019
Matsvinnet i fokus hela veckan – "Det handlar om respekt för maten"
– Det finns inga lätta trolleritrick för att minska på hushållens matsvinn, säger expert vid det statliga konsultföretaget Motiva.