|

Rotaryklubbens medlemmar rustar upp stuga i Vinlax – "Området är en riktig pärla sommartid"

NyhetsbildZoom
Jan-Erik Stenroos målar under taket. Till sin hjälp har han en traktor som lyft upp honom. Foto: Jonny Huggare Smeds
Det råder en munter talkoanda vid Vinlax friluftsområde. Medlemmar i Rotaryklubben i Oravais har samlats för att tillsammans piffa upp utsidan av stugan som finns på området. Det är välbehövligt, för stugan är gammal.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– Kommunen köpte stugan och området av Erik och Hulda Thors på 1960-talet. Här fanns tidigare ett tegelbruk och ett hönseri, säger Elmer Löfdahl.

I dag finns bara stenfoten kvar som vittne om den forna verksamheten. Elden slukade resten.


Rotarys medlemmar hoppas att stugan ska komma till mer användning än vad den är i dag. Medlemmarna planerar att hålla sina möten i stugan i framtiden. De hoppas att andra tar efter, för potentiella finns för att utveckla området ytterligare.

– Man skulle kunna ordna till exempel lägerverksamhet här på området, säger Susanne Salmela.

Vid friluftsområdet finns badstränder med två olika bryggor och en bänk som man kan sitta på och beundra utsikten över havet. Alla medlemmar intygar att området är välbesökt varma sommardagar.

Elmer Löfdahl och Stefan Seiplax byter ut gamla bräden på stugan. Foto: Jonny Huggare Smeds– Området är en riktig pärla sommartid. Vattendjupet passar både äldre och yngre och soldyrkarna uppskattar säkerligen att få sola på berg, säger Rotary klubbens president Stefan Seiplax.

Men hur kommer det sig att Rotary gör allt arbete på talko, det är ju inte ens deras hus? En av grundpelarna i Rotarys internationella verksamhet är att tjäna samhället - att ge tillbaka.

Jan-Erik Stenroos, Mikael Grahn, Håkan Sirén, Stefan Seiplax, Susanne Salmela, Elmer Löfdahl, Benita Öling, Helmer Andersson, Yrjö Långnabba. Foto: Jonny Huggare SmedsDet är inte bara stugan i Vinlax som medlemmarna engagerat sig i under de senaste åren. I fjol blev ”sinnenas trädgård” färdigbyggt vid demensboendet Solrosen i Oravais efter över 450 talkotimmar. Nu har man satt ner 150 timmar på stugan i Vinlax och ännu är medlemmarna inte färdiga.

– Jag tror det blir en välförtjänst paus från talkoarbetet när vi är klara här, säger Seiplax och skrattar.

Artikeln publicerades i Kommunbladet den 4 september. Kommunbladet är en tidning som delas ut till alla hushåll i Vörå kommun och som utges av HSS Media.

Kommentarer

Ny ersättare i Vöråstyrelsen

Nyhetsbild
Margaretha Nordqvist. Foto: Pressbild
Annica Viitanen har ansökt om befrielse från sitt uppdrag och ersätts av Margaretha Nordqvist.

Mest läst senaste veckan