|

Orkestermusiker spelar kammarmusik – bjuder på ett program med ungerska stämningar

NyhetsbildZoom
Vladimir Reshetko är Vasa stadsorkesters solocellist sedan två år. Foto: Mikko Lehtimäki
Intryck från ungersk folkmusik. Det är den röda tråden på en kammarkonsert där musiker från Vasa stadsorkester uppträder.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Sprudlande, ömsint och full av känslor. Så beskriver violinisten Liisa Makkonen tonsättaren Zoltán Kodálys verk "Duo för violin och cello".

Tre av stadsorkesterns musiker uppträder på en kammarkonsert på torsdag då också "Serenad i C-dur" av Ernst von Dohnanyi står på programmet. Förutom Makkonen medverkar Nana Raitaluoto på altviolin och Vladimir Reshetko på cello.

Förutom att vara kompositör och professor i komposition var Zoltán Kodály en betydelsefull etnomusikolog. I början av 1900-talet åkte han runt i Ungern med anspråkslösa inspelningsapparater och samlade in tusentals folkmusikstycken.

Som kontrast till landsbygdens ”autentiska” folkmusik hittade han kommersiella zigenarorkestrar och underhållningsmusik i Budapest. 

Liisa Makkonen är stämledare för II violin i Vasa stadsorkester.
Foto: Mikko Lehtimäki

Liisa Makkonen är stämledare för II violin i Vasa stadsorkester.Intrycken såväl från de här resorna som från den tidens europeiska konstmusik hörs i många av Kodálys kompositioner, så också i hans duo för violin och cello från 1914.

Ernst von Dohnanyi var likaså en mångsysslare inom musiken. Han undervisade i Budapest som professor i piano, och han åkte runt i världen som hyllad pianist och dirigent. 

Dohnanys "Serenad i C-dur" för stråktrio är från 1902, och skrevs då den unge kompositören precis blivit pappa. Kompositionen kombinerar lyckorus och melankoli, och man höra tydliga intryck från den ungerska folkmusiken. 

Kammarkonserten "Eld och lågor"

  • Var och när: Vasa stadshus torsdagen den 19 september klockan 19.

  • Vem: Liisa Makkonen (violin), Nana Raitaluoto (altviolin), Vladimir Reshetko (cello).
  • På programmet: "Duo för violin och cello" av Zoltán Kodály, "Serenadi C-dur för stråktrio" av Ernst von Dohnanyi.

 

Kommentarer

Dansk kedja öppnar irländsk pub i Vasa – marknadschefen: "Vi har stora förväntningar"

Nyhetsbild
Så här kan det se ut på en Old Irish Pub. Foto: Ed Gobina
Danmarks största pubkedja, The Old Irish Pub, öppnar krogar på fyra orter i Finland. Vasa är en av dem. "Det verkar som en perfekt stad för oss", säger företagets marknadschef Kasper Toft Jørgensen.

Mest läst senaste veckan