|

Nytt brexitbakslag för Johnson – "Nedstängningen är olaglig och ogiltig"

Parlamentet i London håller stängt. Zoom
Foto: Matt Dunham/AP/TT/Arkiv

Parlamentet i London håller stängt.

Boris Johnsons drag att hålla parlamentet stängt längre än vanligt i år är olagligt, enligt ett beslut i Skottlands högsta appellationsdomstol. Den brittiska regeringen har överklagat domen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

"Stort tack till alla våra anhängare och vårt fantastiska juridiska team som har uppnått det historiska beslutet att nedstängningen är olaglig", twittrar Joanna Cherry, parlamentsledamot för SNP.

Parlamentet stängdes ned i måndags och öppnar igen den 14 oktober, i ett drag som enligt premiärministerns motståndare var utformat för att kväva debatten kring brexit.

Stor betydelse

Joanna Cherry var en av de 75 parlamentsledamöter som ansåg att Johnsons beslut om nedstängning bröt mot konstitutionen, och tog frågan till domstol.

Annons
– Vi vill att parlamentet ska återkallas omedelbart, säger hon till Sky News direkt efter att domen meddelats.

Den skotska ledaren Nicola Sturgeon säger att domen har en stor konstitutionell betydelse.

"Den omedelbara politiska innebörden står klar. Domstolen säger att nedstängningen är olaglig och ogiltig. Parlamentet måste återkallas omedelbart för att låta det viktiga granskningsarbetet fortsätta", twittrar hon.

Ingenting förändras

Men ingenting förändras med anledning av beskedet, inte förrän Storbritanniens högsta domstol kommit med ett slutgiltigt beslut, uppger en källa inom regeringen för AFP.

– Vi är besvikna över dagens beslut och kommer att överklaga till Storbritanniens högsta domstol. Den brittiska regeringen måste föra fram en kraftfull dagordning för lagstiftning. Att stänga ned parlamentet är det lagliga och nödvändiga sättet att göra det, säger en talesperson för regeringen.

Men Labours brexittalesman Keir Starmer tror inte på regeringens version.

– Ingen vid sina sinnens fulla bruk trodde på Boris Johnsons anledning att stänga parlamentet.

De tre skotska domarna kommer att redogöra för sina resonemang i sin helhet på fredag.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Sandstorm piskar Gran Canaria – österbottningar är mitt i ovädret

Sikten är dålig och det blåser kraftigt på Gran Canaria. Luften är full av små sandkorn, skriver Jukka Kanerva.
Foto: Jukka Kanerva

Sikten är dålig och det blåser kraftigt på Gran Canaria. Luften är full av små sandkorn, skriver Jukka Kanerva.

I lördags drog en sandstorm från Sahara in över Gran Canaria. Flera turister från Skandinavien och Finland är mitt i ovädret – bland annat flera österbottningar.

Mest läst senaste veckan