|

Dykarfynd kan vara bombflyg från 40-talet

Så här såg ett Lancasterplan ut när det begav sig. Bilden är från 1942. Zoom
Foto: AP

Så här såg ett Lancasterplan ut när det begav sig. Bilden är från 1942.

Ett tillfälligt förbud mot all dykning, segling och fiske har utfärdats över ett område i sundet Stora Bält, strax söder om ön Langeland i Danmark.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

En dykare har nämligen gjort ett märkligt fynd på botten. Informationen kom till den danska marinens dykningstjänst tidigt på söndagsmorgonen.

– Vi fick ett civilt meddelande om att en dykare har sett något som liknar ett gammalt vrak. Dykaren säger att det också finns något som kan se ut som flygbomber, säger befälhavaren Bo Petersen.

Exakt vad som ligger där på botten ska undersökas när väderförhållandena är bättre. Men Bo Petersen tror att det rör sig om ett flygplan av modellen Lancaster – ett brittiskt fyramotorigt bombflygplan som introducerades 1941 och användes flitigt under andra världskriget.

Vraket ska nu undersökas av dykningstjänsten, som ansvarar för att oskadliggöra eventuell ammunition i havet.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan

Läs VBL digitalt i fyra månader för 49 €

Normalpris 79,60 €

Hämta erbjudande