I måndags lade VBL och ÖT ut en enkät om rygghälsa på webben. Ett dygn senare hade 167 personer svarat på frågorna.

De flesta av er som svarat har eller har haft ont i ryggen, men också läsare som själva inte har haft ryggproblem har svarat. Det finns en medvetenhet om problemet även om man inte själv drabbats – och det säger något om hur angeläget ämnet är.

Ryggproblemen påverkar inte alls eller dirigerar hela livet – och allt däremellan. Det berättar läsarna i enkäten.

"Vardagen har blivit en balans mellan vad jag klarar av att göra och vad jag önskar att jag kunde göra."

ur VBL:s och ÖT:s enkät under temat #ryggenifokus

 

Så här skriver läsarna: "Påverkar alla dagliga val." "Vardagen har blivit en balans mellan vad jag klarar av att göra och vad jag önskar att jag kunde göra." "Gör allt, kanske bara lite långsammare och på ett alternativt sätt." "Från och till besvärligt ... man lär sig att leva med det." "Ryggont är inget man ska ha i långa perioder, livet blir otroligt begränsat."

Lugn, du hinner berätta om dina erfarenheter av ryggproblem och rygghälsa. Vi är intresserade av hur ryggen påverkar vardagen för våra läsare. Därför kommer enkäten att vara öppen så länge vår artikelserie med ryggen i fokus pågår. Du hittar enkäten här.

Hur ser det ut på din arbetsplats? Ser ni till att röra på ryggen under dagen? Tipsa oss gärna om grupper som regelbundet jobbar för att förebygga rygghälsa. Du kan mejla josefin.torrkulla@hssmedia.fi och berätta om dina tips. 

Ryggen i fokus

  • Ryggsmärta, ryggont, ryggproblem. I höst har Vasabladet och Österbottens Tidning ryggen i fokus.
  • Den 16 oktober är det den internationella ryggdagen.
  • Det här gör vi tillsammans med er läsare. Fyll gärna i vår enkät på webben. Du hittar den här. Du kan också mejla josefin.torrkulla@vasabladet.fi för att berätta om dina erfarenheter eller ge tips.
  • Vad gör du för din rygg? Använd #ryggenifokus när du berättar på sociala medier.