|

Viking Line slänger mindre mat – kokt potatis från lunchen blir tillbehör till middagen

På M/S Mariella tillreds de flesta måltiderna i ett enda kök. Genom att väga matsvinnet lyckas fartyget numera optimera mängden som tillagas. Zoom
Foto: Linnea de la Chapelle/SPT

På M/S Mariella tillreds de flesta måltiderna i ett enda kök. Genom att väga matsvinnet lyckas fartyget numera optimera mängden som tillagas.

Genom att väga all mat och göra ändringar i arbetsrutinerna på M/S Mariella har Viking Line lyckats minska matsvinnet med 40 procent.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

På passagerarfärjorna slängs stora mängder mat, dels på grund av felberäknad åtgång, dels på grund av att passagerare lämnar mat på tallriken.

Nu tar Viking Line tag i problemet. Viking Lines fartyg Mariella har på fyra månader lyckats minska mängden matavfall med cirka 27 ton. Mängden motsvarar 70 000 portioner.

"Överbliven kokt potatis från lunchen kan omvandlas till läckra tillbehör till middagen."

Janne Lindholm

Viking Lines restaurangchef

 

Projektet innebar att man installerade vågar i avfallskärlen i det centraliserade köket där maten tillagas. Med hjälp av ett datorprogram kategoriserades och statistikfördes matsvinnet. Tack vare analysen ändrade man rutinerna.
Annons
– Ett konkret exempel är att överbliven kokt potatis från lunchen kan omvandlas till läckra tillbehör till middagen, säger Viking Lines restaurangchef Janne Lindholm i ett pressmeddelande.

Mest mat har kunnat räddas genom att effektivisera arbetet i köket. Viking Line fäster numera större uppmärksamhet vid mängderna som tillreds.

För att minska tallrikssvinnet har restaurangpersonal börjat serverat färdiga portionsbitar vid buffébordet, skriver Viking Line i pressmeddelandet.

Nu planerar Viking Line att göra ett liknande projekt på M/S Gabriella.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Sports damer ska kämpa med näbbar och klor – mot mästarna: "Hoppas de underskattar oss"

Tränaren Marko Haapala (i mitten) vet att uppgiften i kvartsfinalserien är hart när omöjlig.
Foto: Arkiv/Linus Lindholm

Tränaren Marko Haapala (i mitten) vet att uppgiften i kvartsfinalserien är hart när omöjlig.

Sport möter fjolårets ligamästare samt säsongens grundserievinnare K-Espoo i kvartsfinalerna i damernas ishockeyliga. Tränaren Marko Haapala säger att laget tänker slå ur underläge. Skinnet säljs inte billigt.

Mest läst senaste veckan