|

Misstäkt flygplanskapare gripen efter 34 år

NyhetsbildZoom
Kapningen för 34 år sedan följdes av en hel värld. Kapten John Testrake tvingades flyga till flera länder under de 17 dagar planet hölls kapat. På arkivbilden talar han med reportrar på Beiruts flygplats. Foto: Ammar/AP/TT
Grekisk polis har gripit en libanesisk man som misstänks för delaktighet i en flygplanskapning för 34 år sedan. Den uppmärksammade terrorhandlingen pågick i mer än två veckor.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Den 65-årige mannen upptäcktes av uppmärksamma poliser på ön Mykonos sedan han anlänt till den grekiska ön med ett kryssningsfartyg. Han greps på torsdagen, efterlyst av tysk polis.

Mannen misstänks ha varit med i en kapning av flyget TWA 847 den 14 juni 1985, Planet, som startat i Kairo, kapades när det sedan lyft från Atens flygplats med destination Rom.

I 17 dagar hölls planet kapat. Piloten John Testrake och de drygt 150 övriga ombord tvingades flyga kors och tvärs över norra Afrika, med landningar på flera platser. I Libanons huvudstad Beirut tog planet mark tre gånger.

Efter hand släpptes de flesta av gisslan, men ett 40-tal var kvar när kapningen avslutades. Gisslan överlämnades till myndigheter på en skolgård i Libanon sedan vissa av kaparnas krav uppfyllts.

En amerikansk militär dykare mördades. Under den första landningen i Beirut misshandlades dykaren Robert Stethem först svårt, innan han sköts på nära håll. Liket slängdes sedan ut på landningsbanan.

De flesta av det tiotal som var delaktiga i kapningen har dömts till fängelse eller dött. Flera pekades ut som medlemmar i shiitiska Hizbollahrörelsen. Den gripne är även misstänkt för en kidnappning 1987.

Kommentarer
|

Han dödade och grävde ner sin familj i trädgården – nu är den franska familjemördaren fast

En av Frankrikes mest jagade män har gripits – efter åtta år på rymmen.

Mest läst senaste veckan