|

Fotoklubben Knäppisarna skördade framgångar i fototävling – här är bilderna som fick pris

Morgongräl. Zoom
Foto: Vincent Westberg

Morgongräl.

Österbottningarna Gunnar Bäckman och Tuija Warén vann klasserna "Porträtt i miljö" respektive "Natur". Finlands svenska fotoklubbars fototävling avgjordes i Korsholm i helgen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Innan du fortsätter...

Tack vare våra prenumeranter kan vi fortsätta leverera kvalitativa lokalnyheter. Bli prenumerant du också!

1 månad för 1€ Fortsätt till artikeln

Vinnarna i den finlandssvenska fototävlingen utsågs i samband med den naturfotofestival som hölls i Korsholm. Fotoklubben Knäppisarna ordnade både festivalen och tävlingen. 

Det var 91 deltagare från tio fotoklubbar på olika håll i Svenskfinland som lämnade in sammanlagt 399 bidrag till tävlingen. Deltagarna tävlade i två klasser: en naturklass och en klass kallad "Porträtt i miljö”, ett specialtema i år. Mats Sandström bedömde porträttbilderna och Lasse Sundström bilderna i tävlingsklassen "Natur".

I varje klass utsågs en vinnare och en andra- och en tredjepristagare. Dessutom delades tio hedersomnämnanden ut i respektive klass. Knäppisarna var den klubb som hade flest bilder med bland pristagarna – tio stycken – och vann följaktligen klubbtävlingen och fick en vandringspokal.

Jakobstads Fotoklubb kom på andra plats med sju bilder.

Annons
 Vita mössan – vinnarbilden i klassen
Foto: Gunnar Bäckman

Vita mössan – vinnarbilden i klassen "Porträtt i miljö".Första priset i klassen "Porträtt i miljö" gick till Vasafotografen Gunnar Bäckman i Fotoklubben Knäppisarna för bilden "Vita mössan". Prismotiveringen lyder: Härlig humor och spännande med en flygande studentmössa. Fint fångad student med både stolthet och glädje i blicken.

Andra priset i samma tävlingsklass gick till Siv Wester, även hon från Fotoklubben Knäppisarna, för bilden "Hej duu...".  Så här tyckte domaren: "Fin porträttbild fångad "i farten". Bra närvaro mellan fotograf och objekt, vackert ljus och kontrollerad exponering och efterbehandling ger fina gråtoner, fungerande naturlig inramning."

Hej duu...
Foto: Siv Wester

Hej duu...Britt Vienonen (Fotoklubben Knäppisarna) belönades med tredje pris för sin bild "Huldra". I motiveringen sägs det: Spännande bild som har "allt" – dramatiska färger, spännande ljus och pose på trädstammen över vattnet. Välplanerat porträtt som fungerar."

Huldra.
Foto: Britt Vienonen

Huldra.I tävlingsklassen "Natur" var det ännu en Knäppis som knep segern. Tuija Warén fick första pris för sin bild "Tärnorna". Motiveringen lyder: "Helhetsintrycket ger en känsla av ett konstnärligt ögonblick med två sirliga vita fåglar mot en vit bakgrund. Den vita färgskalan har olika nyanser vilket gör att fåglarna inte försvinner i det vita utan är tydligt markerade. Det vita kompletteras fint med de små röda och svarta partierna i fåglarna. En enkel men fungerande komposition."

Tärnorna – vinnarbilden i klassen för naturbilder.
Foto: Tuija Warén

Tärnorna – vinnarbilden i klassen för naturbilder.Margareta Sarvela från Jakobstads Fotoklubb fick andra pris i klassen "Natur" för bilden "Tidig morgon". Omdömet: "Ett vackert belyst sjölandskap med ett måleriskt uttryck i en vacker och fridfull omgivning. Bildens förgrundselement ger djupet i den harmoniska och stämningsfulla bilden. Människan är en del av naturen och skapar här ett lugnt och rogivande uttryck. Ett fint exempel på människans hållbara närvaro i naturen."

Tidig morgon.
Foto: Margareta Sarvela

Tidig morgon.Vincent Westberg (Fotoklubben Knäppisarna) belönades med tredje pris för sin bild "Morgongräl". Naturfotot fick följande omdöme: "En intressant bild där blicken först fästs vid det väsentliga, de intensivt kommunicerande fåglarna. Lika stark känsla ger också siluettuttrycket i både fåglarna och klipporna. Bilden blir "ren" utan onödiga detaljer och budskapet är klart och tydligt. Bilden fulländas av det vackra ljuset med en fungerande komposition."

Morgongräl.
Foto: Vincent Westberg

Morgongräl.Hedersomnämnanden i tävlingklassen "Porträtt i miljö" gick till: ”Vem är du?” av Gabriel Waller (Amatörfotografklubben i Helsingfors), ”Brunch” av Staffan Storbacka (Jakobstads Fotoklubb), ”Vänner” av Siv Mattsson (Fotoklubben Obscura), ”Funderar” av Siv Mattsson (Fotoklubben Obscura), ”Tankar” av Siv Wester (Fotoklubben Knäppisarna), ”Liten pojke” av Catarina Söderström (Amatörfotoklubben i Helsingfors), ”Carkku” av Niklas Heselius (Jakobstads Fotoklubb), ”Flickan vid tjärnen” av Sven Söderman (Fotoklubben Focus), ”Vandraren” av Alf Prost (Fotoklubben Knäppisarna) och ”Punk” av Christofer Hägglund (Jakobstads Fotoklubb).

Hedersomnämnanden i tävlingklassen "Natur" gick till följande: ”Mellan ljus och mörker” och ”Spår” av Britt Vienonen (Fotoklubben Knäppisarna), ”Gråstensakvarell” av Eva Roos (BioFoto Finland), ”Blott en vindpust” av Gunilla Tammenmaa (Fotoklubben Knäppisarna), ”Longyearbyen” av Peter Stenius (Amatörfotografklubben i Helsingfors), ”Oändlighet” av Camilla Sipponen (BioFoto Finland), ”Under ormbunken” av Marit Henriksson (Amatörfotografklubben i Helsingfors), ”Morgondimma” av Jonathan Koivuniemi (Jakobstads Fotoklubb), ”Fåglarna” av Christofer Hägglund (Jakobstads Fotoklubb) och ”Färger från Saharaöknen” av Ulrica Wik (Jakobstads Fotoklubb).

Alla bilder som fick pris eller hedersomnämnanden i tävlingen finns på https://www.fototavling.fi/

Mest läst senaste veckan