|

Fotoklubben Knäppisarna skördade framgångar i fototävling – här är bilderna som fick pris

Morgongräl. Zoom
Foto: Vincent Westberg

Morgongräl.

Österbottningarna Gunnar Bäckman och Tuija Warén vann klasserna "Porträtt i miljö" respektive "Natur". Finlands svenska fotoklubbars fototävling avgjordes i Korsholm i helgen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Vinnarna i den finlandssvenska fototävlingen utsågs i samband med den naturfotofestival som hölls i Korsholm. Fotoklubben Knäppisarna ordnade både festivalen och tävlingen. 

Det var 91 deltagare från tio fotoklubbar på olika håll i Svenskfinland som lämnade in sammanlagt 399 bidrag till tävlingen. Deltagarna tävlade i två klasser: en naturklass och en klass kallad "Porträtt i miljö”, ett specialtema i år. Mats Sandström bedömde porträttbilderna och Lasse Sundström bilderna i tävlingsklassen "Natur".

I varje klass utsågs en vinnare och en andra- och en tredjepristagare. Dessutom delades tio hedersomnämnanden ut i respektive klass. Knäppisarna var den klubb som hade flest bilder med bland pristagarna – tio stycken – och vann följaktligen klubbtävlingen och fick en vandringspokal.

Jakobstads Fotoklubb kom på andra plats med sju bilder.

Annons
 Vita mössan – vinnarbilden i klassen
Foto: Gunnar Bäckman

Vita mössan – vinnarbilden i klassen "Porträtt i miljö".Första priset i klassen "Porträtt i miljö" gick till Vasafotografen Gunnar Bäckman i Fotoklubben Knäppisarna för bilden "Vita mössan". Prismotiveringen lyder: Härlig humor och spännande med en flygande studentmössa. Fint fångad student med både stolthet och glädje i blicken.

Andra priset i samma tävlingsklass gick till Siv Wester, även hon från Fotoklubben Knäppisarna, för bilden "Hej duu...".  Så här tyckte domaren: "Fin porträttbild fångad "i farten". Bra närvaro mellan fotograf och objekt, vackert ljus och kontrollerad exponering och efterbehandling ger fina gråtoner, fungerande naturlig inramning."

Hej duu...
Foto: Siv Wester

Hej duu...Britt Vienonen (Fotoklubben Knäppisarna) belönades med tredje pris för sin bild "Huldra". I motiveringen sägs det: Spännande bild som har "allt" – dramatiska färger, spännande ljus och pose på trädstammen över vattnet. Välplanerat porträtt som fungerar."

Huldra.
Foto: Britt Vienonen

Huldra.I tävlingsklassen "Natur" var det ännu en Knäppis som knep segern. Tuija Warén fick första pris för sin bild "Tärnorna". Motiveringen lyder: "Helhetsintrycket ger en känsla av ett konstnärligt ögonblick med två sirliga vita fåglar mot en vit bakgrund. Den vita färgskalan har olika nyanser vilket gör att fåglarna inte försvinner i det vita utan är tydligt markerade. Det vita kompletteras fint med de små röda och svarta partierna i fåglarna. En enkel men fungerande komposition."

Tärnorna – vinnarbilden i klassen för naturbilder.
Foto: Tuija Warén

Tärnorna – vinnarbilden i klassen för naturbilder.Margareta Sarvela från Jakobstads Fotoklubb fick andra pris i klassen "Natur" för bilden "Tidig morgon". Omdömet: "Ett vackert belyst sjölandskap med ett måleriskt uttryck i en vacker och fridfull omgivning. Bildens förgrundselement ger djupet i den harmoniska och stämningsfulla bilden. Människan är en del av naturen och skapar här ett lugnt och rogivande uttryck. Ett fint exempel på människans hållbara närvaro i naturen."

Tidig morgon.
Foto: Margareta Sarvela

Tidig morgon.Vincent Westberg (Fotoklubben Knäppisarna) belönades med tredje pris för sin bild "Morgongräl". Naturfotot fick följande omdöme: "En intressant bild där blicken först fästs vid det väsentliga, de intensivt kommunicerande fåglarna. Lika stark känsla ger också siluettuttrycket i både fåglarna och klipporna. Bilden blir "ren" utan onödiga detaljer och budskapet är klart och tydligt. Bilden fulländas av det vackra ljuset med en fungerande komposition."

Morgongräl.
Foto: Vincent Westberg

Morgongräl.Hedersomnämnanden i tävlingklassen "Porträtt i miljö" gick till: ”Vem är du?” av Gabriel Waller (Amatörfotografklubben i Helsingfors), ”Brunch” av Staffan Storbacka (Jakobstads Fotoklubb), ”Vänner” av Siv Mattsson (Fotoklubben Obscura), ”Funderar” av Siv Mattsson (Fotoklubben Obscura), ”Tankar” av Siv Wester (Fotoklubben Knäppisarna), ”Liten pojke” av Catarina Söderström (Amatörfotoklubben i Helsingfors), ”Carkku” av Niklas Heselius (Jakobstads Fotoklubb), ”Flickan vid tjärnen” av Sven Söderman (Fotoklubben Focus), ”Vandraren” av Alf Prost (Fotoklubben Knäppisarna) och ”Punk” av Christofer Hägglund (Jakobstads Fotoklubb).

Hedersomnämnanden i tävlingklassen "Natur" gick till följande: ”Mellan ljus och mörker” och ”Spår” av Britt Vienonen (Fotoklubben Knäppisarna), ”Gråstensakvarell” av Eva Roos (BioFoto Finland), ”Blott en vindpust” av Gunilla Tammenmaa (Fotoklubben Knäppisarna), ”Longyearbyen” av Peter Stenius (Amatörfotografklubben i Helsingfors), ”Oändlighet” av Camilla Sipponen (BioFoto Finland), ”Under ormbunken” av Marit Henriksson (Amatörfotografklubben i Helsingfors), ”Morgondimma” av Jonathan Koivuniemi (Jakobstads Fotoklubb), ”Fåglarna” av Christofer Hägglund (Jakobstads Fotoklubb) och ”Färger från Saharaöknen” av Ulrica Wik (Jakobstads Fotoklubb).

Alla bilder som fick pris eller hedersomnämnanden i tävlingen finns på https://www.fototavling.fi/

Mest läst senaste veckan