Såväl den inledande trion i måndags – Maros Sefcovic, Mariya Gabriel och Phil Hogan – som tisdagens två första namn – Nicolas Schmit och Jutta Urpilainen – kan känna sig relativt säkra på att bli godkända utan problem.

Den sistnämnda, nominerad som biståndskommissionär, klarade till och med av sin tretimmarsutfrågning en halvtimme snabbare än planerat.

– Vi såg i mötet någon sorts svensk-finsk effektivitet, skämtar svenske ordföranden Tomas Tobé (M) på en presskonferens efteråt.

– Jag tycker att kommissionären gav svar på ett stort antal frågor. Jag välkomnar att hon särskilt betonade att hon vill ha en nära dialog med Europaparlamentet vilket kommer att vara helt avgörande för att man ska lyckas med att utveckla den kommande biståndspolitiken, säger Tobé.

"Väldigt tydlig"

Även Schmit, tilltänkt som arbetsmarknadskommissionär, får goda betyg.

– Det var ganska väntat. Han är kompetent och kunnig i ämnet, säger svenske ledamoten Johan Danielsson (S), som var särskilt nöjd med luxemburgarens svar om planerna på en europeisk minimilön.

– Han var väldigt tydlig om att det på intet sätt kommer att äventyra vår nordiska arbetsmarknadsmodell, säger Danielsson.

Ytterligare tre förhör väntar under tisdagen.

Nya rumäner

Parallellt har Rumäniens regering beslutat att föreslå två nya namn – EU-parlamentsledamoten Dan Nica och biträdande utrikesministern Melania-Gabriela Ciot – till posten som landets nästa kommissionär, i stället för Rovana Plumb, rapporterar Reuters.

Plumb stoppades redan på förhand av EU-parlamentets juridiska utskott på grund av oklarheter kring ett miljonlån som hon nyligen fått.

Vem av Nica och Ciot som väljs ut av blivande kommissionsbasen Ursula von der Leyen återstår ännu att se.