|

Skottar i ny marsch för självständighet

NyhetsbildZoom
Demonstrationen för skotsk självständighet i Edinburgh. Foto: Andrew Milligan/PA via AP/TT
Tiotusentals personer anslöt i en demonstration för skotsk självständighet i Edinburgh på lördagen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Med bara några veckor kvar till brexit, åtminstone som det ser ut nu, vädrar självständighetsivrare ny luft. Demonstranterna marscherade genom staden, många med skotska flaggor och vissa iförda kilt, ackompanjerade av säckpipor.

Peter Johnston, en av organisatörerna, säger att Skottland sitter i baksätet i den brittiska unionen:

– Som en självständig nation kommer det att vara självständigt på så många sätt. I Storbritannien uppnår vi inte vår fulla potential.

Enligt organisatörerna deltog så många som 200 000 människor. Polisen har inte gjort någon beräkning.

I folkomröstningen 2014 röstade 55 procent av skottarna emot självständighet. Skottlands försteminister Nicola Sturgeon, ledare för nationalistpartiet SNP, anser att brexit ändrat förutsättningarna och vill ha en ny omröstning.

"Hys inga tvivel – självständighet är på väg", skriver hon i ett Twitterbudskap riktat till demonstranterna i Edinburgh.

Kommentarer
|

101-åriga Ruth Larsson snuvad på rekord

Nyhetsbild
Det blev inget rekord för Ruth Larsson, men för första gången i livet fick 101-åringen hoppa fallskärm. Foto: Jeppe Gustafsson/TT
Siktet var inställt på rekord, men tyvärr blev det ingen omnämning i Guinness rekordbok – den här gången. Ruth Larsson, som vid 101 års ålder gjort sitt första fallskärmshopp, kan tänka sig att göra om det.

Mest läst senaste veckan