|

Yle: President Niinistö fördömer Turkiets offensiv

NyhetsbildZoom
President Sauli Niinistö säger att Donald Trump är så omedelbar med sina tankar så att han antagligen skulle ha berättat om planerna förra veckan om det hade legat i luften. Foto: Linnea de la Chapelle/SPT
Niinistö säger till Yle att EU-länderna har motstridiga intressen i konflikten eftersom Turkiet får pengar för att flyktingar inte ska kunna ta sig till EU.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

President Sauli Niinistö fördömer Turkiets offensiv i Syrien, rapporterar Yle. Finland och EU-länderna har krävt ett stopp för attacken. Enligt presidenten vill Turkiet skapa en säkerhetszon i kurdernas område i Syrien där syriska flyktingar kan placeras. Turkiet har tagit emot 3 miljoner flyktingar.

– Tyvärr tvingas i stället den kurdiska befolkningen fly, säger Niinistö till Yle.

Samtidigt har EU-länderna motstridiga intressen eftersom EU ger pengar till Turkiet för att flyktingarna inte ska komma in i EU. Niinistö kallar de olika intressena för ett geopolitiskt pussel.

Förra veckan träffade Niinistö USA:s president Donald Trump i Washington. Niinistö säger sig inte ha sett några signaler på att Trump planerade att dra undan trupperna.

– Han är så omedelbar med sina tankar, så om det här hade svävat i luften så tror jag inte att han skulle ha avhållit sig från att säga det, för att uttrycka sig diplomatiskt, säger Niinistö till Yle.

Visa fler
Kommentarer
|

Macron varnar för ökat IS-hot

Nyhetsbild
Frankrikes president Emmanuel Macron i söndags. Foto: Ludovic Marin/AP/TT
På båda sidor Atlanten ökar oron för att Turkiets offensiv mot Syrien kan leda till ett stärkt IS. Frankrikes president Emmanuel Macron och USA:s försvarsminister Mark Esper höjer varningsflaggor för att många medlemmar ur terrorrörelsen sätts på fri fot i Syrien.

Mest läst senaste veckan