President Donald Trump, som pressas av en kongressutredning av ett möjligt riksrättsförfarande, har försökt rikta rampljuset i den uppmärksammade Ukrainaskandalen mot Biden den yngre. Det var honom som Trump bad den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj att utreda, i ett misstänkt övertramp i ämbetet.

Trump har återkommande pekat ut Bidenfamiljen och hånfullt undrat "VAR ÄR HUNTER?" på Twitter. När Hunter Biden nu uttalar sig i saken i en intervju i ABC News säger han sig inte ha förutsett hur hans förehavanden riskerat att gå ut över hans pappas presidentkandidatur.

– Begick jag något misstag? Kanske, i det stora hela, säger han.

– Men begick jag något misstag med grund i någon etisk miss? Absolut inte, säger han.

Hunter Biden hade en plats i styrelsen i ett stort ukrainskt naturgasbolag. Donald Trump och hans personliga advokat Rudy Giuliani har, utan att lägga fram bevis för det, framhärdat att pappa Joe Biden använde sin makt som USA:s vicepresident för att skydda honom från ett åtal i landet.

En befängd konspirationsteori, säger Hunter Biden, som beklagar att han "lagt ut en krok som några väldigt oetiska personer på ett olagligt sätt använt" mot hans far.

– Det var där jag begick misstaget, så jag tar fullt ansvar för det.

Han medger att han "kanske inte" hade fått en plats i styrelsen i det ukrainska gasbolaget om han inte hette Biden i efternamn.

– Jag tror att många saker som hänt i mitt liv inte hade hänt om jag inte hade hetat Biden i efternamn, säger han, men poängterar samtidigt att han har tillräckligt med yrkeserfarenhet för en sådan styrelseroll.

Biden den yngre meddelade i helgen att han avsäger sig en styrelseposition i ett kinesiskt riskkapitalbolag och att han inte kommer att ta nya liknande uppdrag medan hans pappa är aktuell för presidentposten.

I ett kampanjtal i helgen lovade Joe Biden själv att hans familjemedlemmar inte skulle tillåtas ha någon kontakt med utländska företag och regeringar – eller för den delen egna kontor i Vita huset och platser vid regeringssammanträden, i en passning till Donald Trump.