Den senaste tiden har det varit mycket diskussion om huruvida e-cigaretterna är säkra att använda. Det här efter att 33 människor i USA avlidit i en mystisk sjukdom efter att de hade rökt e-cigaretter.

Hela 1 479 människor har fått föras till sjukhus med symptom som andnöd, hosta, bröstsmärtor, diarré, uppkastningar, hosta, blodig hosta, feber och magont. Om du har använt e-cigaretter och du har de här symptomen rekommenderar Institutet för hälsa och välfärd (THL) att du omedelbart tar kontakt med en läkare.

Vad är e-cigaretter?

  • E-cigarett eller elektronisk cigarett är en batteridriven apparat som används för att andas in förångad vätska.
  • Tidigare efterliknade e-cigaretterna till formen vanliga cigaretter, men största delen av de e-cigaretter som nu finns på marknaden liknar inte cigaretter.
  • I e-cigaretter kan både nikotinhaltig och nikotinfri vätska användas. Vätskorna och den ånga de bildar innehåller också andra substanser av vilka en del är desamma som i de cigaretter tobaksindustrin tillverkar.
  • För inköp av e-cigaretter gäller samma åldersgräns som för tobaksprodukter, oberoende av om de används med eller utan nikotin.
  • Det är förbjudet att ha e-cigaretter till påseende i detaljhandeln och det är förbjudet att använda dem i rökfria lokaler.
  • E-cigaretter får inte ha smak av till exempel godis eller frukt.
  • Den fysiologiska effekten av e-cigaretter är i praktiken densamma som vid tobaksrökning. Man andas in ånga varvid partiklarna som ångan innehåller absorberas från lungor till blodomlopp. Nikotinets verkningar kan vara likadana vid användning av e-cigarett som vid tobaksrökning, beroende på användningssätt och märke.
  • Vissa e-cigarettapparater doserar nikotin lika effektivt som en cigarett. Uppkomst av starkt beroende främjas av att nikotineffekten ger sig till känna mycket snabbt.
  • Källa: Droglänken.fi
 

Förra lördagen rapporterade THL att de blivit kontaktade av en person som tidigare fått liknande symptom som de insjuknande i USA efter att hen hade använt e-cigarett. Hanna Ollila, expert på THL, utesluter inte att fall med dödlig utgång kan förekomma i Finland. 

– Nej, det kan inte uteslutas, speciellt inte om människor köper e-cigaretterna på  den svarta marknaden. Försäljningen av e-cigaretter är hårt reglerad i Finland och tillverkarna måste registrera de ämnen som finns i deras e-cigaretter innan de går till försäljning. Därför har vi från myndigheternas sida bra koll på vad som finns i de lagliga produkterna men man kan aldrig vara säker på vad som finns i de olagliga produkterna. 

Hanna Ollila, expert på THL, säger att e-cigaretter inte är ett effektivt sätt att sluta röka.


Experterna på THL kan inte vara helt säkra på att det fall som rapporterats är det enda hittills i Finland eftersom Finland inte har ett nationellt register där alla sjukdomssymptom som orsakas av e-cigaretter rapporteras.

Det är tillverkarna, importörerna och försäljarna av e-cigaretter som har skyldighet att rapportera sjukdomsfall som har orsakats av deras e-cigaretter. Sedan går det vidare till Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården, Valvira, som kan vidta åtgärder. 

"Ett annat problem är att tillverkarna ändrar på innehållet i e-cigaretterna hela tiden. Dessutom är e-cigaretter ett relativt nytt fenomen som endast funnits på marknaden i cirka tio år, vilket gör att forskningen inte ännu kunnat följa med de långvariga effekterna på kroppen."

Hanna Ollila

Expert på THL.

 

Majoriteten av sjukdomsfallen i USA tros ha orsakats av e-cigaretter som innehåller det psykoaktiva ämnet THC, som vanligtvis förekommer i cannabis. Men i 13 procent av fallen hade patienten rökt e-cigaretter som enbart innehöll nikotin. Man vet fortfarande inte vad det är för ämne i e-cigaretterna som orsakar sjukdomen. Forskningen görs svårare av att det finns tusentals, om inte tiotusentals, varianter på e-cigaretter.  

– Ett annat problem är att tillverkarna ändrar på innehållet i e-cigaretterna hela tiden. Dessutom är e-cigaretter ett relativt nytt fenomen som endast funnits på marknaden i cirka tio år, vilket gör att forskningen inte ännu kunnat följa de långvariga effekterna på kroppen.

Problemet är ändå litet i Finland jämfört med i USA. En av orsakerna är att det är en större andel av befolkningen som röker e-cigaretter i USA. I Finland är det endast en procent av den vuxna befolkningen som röker e-cigaretter.

"Om det skulle visa sig stämma är det klart att det är oroande. I så fall borde försäljningen stoppas."

Gun Grangärd

Avdelningssköterska

 

Däremot är andelen som röker e-cigarett större bland pojkar på yrkesskolor (sex procent röker e-cigarett 2019).

Gun Grangärd är avdelningssköterska för skol- och studerandehälsovården i Vasa, och ansvarar för alla skolor inom Vasa stad , inklusive Vamia och YA. Hon säger att hon inte vet mer om sjukdomsfallen i USA och i Finland än vad hon läst i medierna men säger att hon är orolig över situationen. 

– Om det skulle visa sig stämma är det klart att det är oroande. I så fall borde försäljningen stoppas.

Staden har inte någon statistik på hur många av eleverna i Vasas skolor som använder e-cigaretter eller om användningen har ökat över tid. Men baserat på egna observationer drar hon slutsatsen att användningen har ökat. 

 – Jag har ser flera som röker e-cigaretter nu än tidigare när jag är ute och går på stan. Det verkar också ha gått ner i åldrarna.  

Grangärd säger ändå att snusanvändningen är det största problemet på skolorna. Finland har förbjudit försäljningen av smaker till e-cigaretter som till exempel frukt eller godis eftersom det antas locka barn att testa e-cigaretter.

Men förbudet kan kringgås på ett enkelt sätt.

Smakerna till e-cigaretter klassificeras som livsmedel och på det sättet har de butiker som säljer dem kunnat hävda att smakerna säljs för till exempel bakning fast det egentliga syftet har varit något annat. E-cigaretterna har marknadsförts som ett hjälpmedel för de som vill sluta röka cigaretter men det är oklart om e-cigaretter faktiskt är till någon hjälp.

"Ingen elev har i varje fall varit i kontakt med mig och varit oroliga för biverkningar av e-cigaretter. Sedan är frågan om de vill prata om sådant med mig."

Diana Hagman

Skolhälsovårdare

 

På skolorna i Jakobstadstrakten har man inte lagt märke till en livligare diskussion om e-cigaretter bland elever och anställda. Diana Hagman är teamledare för skolhälsovårdarna i regionen och jobbar själv deltid på ett högstadium som skolhälsovårdare.

– Ingen elev har i varje fall varit i kontakt med mig och varit orolig för biverkningar av e-cigaretter. Sedan är frågan om de vill prata om sådant med mig. 

Också i enkäten som THL varje år skickar ut till eleverna har färre kryssat i att de använder e-cigaretter.

– Frågan är hur ärliga eleverna är när de fyller i enkäten men vi hälsovårdare tycker att diskussionen var mer livlig för två år sedan och att den nu har lugnat ner sig. Det är också betydligt vanligare med vanliga cigaretter bland eleverna än e-cigaretter.