Johan Carpelan: “Österbottningarna ska inte behöva åka till Helsingfors för att se högklassig teater på svenska”

Zoom

I november fyller Wasa Teater 100 år. Den trogne teaterentusiasten Johan Carpelan vill blåsa kraft i regionteatern för minst lika länge till. Därför har han valt att stödja insamlingen.

Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– Jag går på så gott som allt som spelas på den här teatern. Teater har varit ett intresse, eller nästan en hobby, för mig och min hustru i 50 år. När vi nu hade möjlighet att bidra gjorde vi det, berättar Johan Carpelan, teatervän och vd för Botnia Marin.


Carpelan ser en livskraftig regionteater på våra breddgrader som en självklarhet.


– Vasa ligger mitt i Österbotten och har sedan 100 år tillbaka en verksam teater. Hoppas att den här hundraårssatsningen ger krafter för lika länge till. Det här behöver vi!


–  I Österbotten finns en massa amatörteatrar med revyer, sommarteatrar, spex och annat. De hämtar massor av inspiration och scenkunskap från Wasa Teater. Vi ska inte glömma det, att vår regionteater också fungerar som viktig förebild och skola för många.


Just nu är det viktigare än någonsin att stödja sin lokala teater.


– Trots att teater har funnits i tusentals år upplever jag att den för tillfället har en mycket stor konkurrens av annan - främst digital - underhållning. Det kostar att hänga med i utvecklingen och nu måste vi också inse det. Har du någon gång njutit av en riktigt bra föreställning? Bra, då vet du att teatern har en viktig uppgift!


– Teatern är en kulturell fläkt. Den ger avkoppling och en helt annan typ av upplevelse än bio och TV. Jag har alltid fascinerats av långa pjäser, där allt sitter rätt på första gången. Dialogen, scenografin, musiken. Det finns liksom inte utrymme för misstag. 


För Carpelan var det viktigt att teatern fick en förstklassig teknisk utrustning.


– Den förbättrade ljud- och ljustekniken märktes tydligt på premiären att Spelman på taket. Vilken skillnad! Jag uppskattar också att den nya restaurangen erbjuder besökarna en helt ny helhetsupplevelse.


Nu skapar vi framtidens teater!

Inför slutspurten behöver Wasa Teater än en gång publikens stöd. Du kan själv avgöra hur stor summa du vill donera till insamlingen. Redan nu har många företag valt att stödja insamlingen. På adressen wt100.fi kan du donera direkt. Men du kan också betala in ditt stöd till Stiftelsen Wasa Teaters konto.

Stöd renoveringen!

  • Namn : Stiftelsen Wasa Teater
  • Kontonummer : FI40 1712 3000 0037 65
  • Meddelande : WT100 + ert telefonnummer
 

|

Coronaviruset tar död på house- och knaslåtar

Victor Leksell ser ut att bli en populär artist i sommar. Arkivbild.
Foto: Adam Ihse/TT

Victor Leksell ser ut att bli en populär artist i sommar. Arkivbild.

Sommarplågans tid är här – men coronaviruset ställer till det för genrer som i vanliga fall brukar blomma ut i början av juni. EDM-musiken, latinhitsen och knaslåtarna kan bli årets stora förlorare.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €