|

Ny kunskap om parasiten toxoplasma – Gravida varnas för blodig biff

En gravid kvinna som vill ha sin stek blodig bör tänka sig för. Zoom
Foto: Lisovskaya Natalia/Shutterstock/Arkiv

En gravid kvinna som vill ha sin stek blodig bör tänka sig för.

Livsmedelsverket i Sverige har uppdaterat råden om vad gravida kvinnor och personer med nedsatt immunförsvar bör äta. Från och med nu ska även nötkött genomstekas ordentligt.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

I centrum står parasiten toxoplasma och ny kunskap kring denna parasit som Livsmedelsverket refererar till.

– Vi har sett att även nötkött nu pekas ut som en riskfaktor för toxoplasma, att personer som äter blodigt nötkött kan bli infekterade av den här parasiten, säger Åsa Rosengren, mikrobiolog vid Livsmedelsverket.

Om en gravid kvinna som inte är immun mot toxoplasma blir infekterad under graviditeten kan det ofödda barnet skadas.

– Fostret kan framför allt få synskador, samtidigt som jag vill poängtera att det är extremt ovanligt. Av de över 100 000 barn som föds varje år blir ett tiotal foster infekterade av toxoplasma, varav något enstaka får synskador, säger Åsa Rosengren.

Annons

"Rådet är att hetta upp köttbiten så att dess innertemperatur är 60 till 65 grader, för då dör parasiten. Ett alternativ är att förvara den i frysen i minst tre dygn före tillagning."

Åsa Rosengren

mikrobiolog på Livsmedelsverket i Sverige

 

För den gravida kvinna som ändå vill avnjuta en blodig biff eller entrecôte har dock Livsmedelsverket råd.

– Rådet är att hetta upp köttbiten så att dess innertemperatur är 60 till 65 grader, för då dör parasiten. Ett alternativ, om man ändå vill ha sin köttbit blodig, är att förvara den i frysen i minst tre dygn före tillagning, säger Åsa Rosengren.

Risken att smittas av toxoplasma från nötkött är dock klart lägre än kött från andra djur, som lamm, vildsvin, gris, get och hjortdjur. För dessa djur finns redan dessa rekommendationer sedan tidigare. Andra smittvägar är katters avföring, trädgårdsarbete med jord samt dåligt sköljda grönsaker.

Råden gäller även personer med nedsatt immunförsvar.

Svenska Livsmedelsverket ger nya råd

  • Parasiten toxoplasma dör när maten hettas upp till minst 60–65 grader Celsius, eller vid frysning (–18 grader) i minst tre dygn.
  • Hetta upp helt kött från lamm, gris, nöt och vilt till minst 60–65 grader Celsius tills det är rosa (medium) i mitten och utan inslag av blod. Om du vill äta en lättstekt, blodigare köttbit som inte värmts upp till 60 grader Celsius kan du frysa in den minst tre dygn före tillagning.
  • Även torkat, kallrökt eller gravat kött som ska ätas kallt, till exempel lufttorkad skinka, rökt medvurst, bresaola och salami, bör frysas i minst tre dygn.
  • Eftersom parasiten även kan finnas i jord: skölj bort synliga jordrester från grönsaker, frukt och bär.
  • Källa: Livsmedelsverket (TT)
 

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Håll ut – snart är värmen här igen

Det ser ut att bli badväder igen mot veckoslutet.
Foto: Arkivbild

Det ser ut att bli badväder igen mot veckoslutet.

Ännu några dagar av kyla och regn – men sen kommer värmen tillbaka. Veckoslutet ser ut att bli riktigt fint, speciellt längs den österbottniska kusten.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan