|

Riksåklagaren startar förundersökning om Päivi Räsänens 15 år gamla skriverier – misstänker hets mot folkgrupp

Riksåklagaren Raija Toiviainen (på bilden) har förordnat en förundersökning av en text som riksdagsledamot Päivi Räsänen (KD) skrev för femton år sedan. Zoom
Foto: Linnea de la Chapelle/SPT

Riksåklagaren Raija Toiviainen (på bilden) har förordnat en förundersökning av en text som riksdagsledamot Päivi Räsänen (KD) skrev för femton år sedan.

Så länge skrivelsen är fritt tillgänglig för allmänheten är utgångspunkten att det misstänkta brottet inte är preskriberat, säger riksåklagaren Raija Toiviainen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Innan du fortsätter...

Tack vare våra prenumeranter kan vi fortsätta leverera kvalitativa lokalnyheter. Bli prenumerant du också!

1 månad för 1€ Fortsätt till artikeln

Riksåklagaren Raija Toiviainen har förordnat en förundersökning av en text som riksdagsledamot Päivi Räsänen (KD) skrev år 2004. Räsänens text "Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi" (ungefär "Till man och kvinna skapade han dem") handlar om homosexualitet och äktenskap och den publicerades av Lutherstiftelsen i Finland.


Enligt Toiviainen behövs en förundersökning eftersom det finns skäl att misstänka hets mot folkgrupp genom förnedring av homosexuella på ett sätt som kränker deras människovärde. Tidigare hade polisen beslutat att inte inleda en förundersökning eftersom det enligt polisens tolkning inte fanns skäl att misstänka brott.

Strafflagens maximistraff för hets mot folkgrupp är två års fängelse. Åtalsrätten för brott som kan ge fängelsestraff på högst två år preskriberas efter fem år.

En förundersökning inleds mot riksdagsledamot Päivi Räsänen.
Foto: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

En förundersökning inleds mot riksdagsledamot Päivi Räsänen.

Annons

Toiviainen anser dock att åtalsrätten i det aktuella fallet inte preskriberats eftersom texten fortfarande är tillgänglig för allmänheten till exempel på webben.

– Så länge som skrivelsen är fritt tillgänglig för allmänheten är utgångspunkten att det misstänkta brottet inte är preskriberat. I det här fallet preskriberas åtalsrätten först fem år efter att texten tagits bort, säger Toiviainen.

Toiviainen tar inte ställning till om det är Räsänen, Lutherstiftelsen eller någon annan aktör som eventuellt gjort sig skyldig till brott.

– Det är något som polisen måste fundera på i förundersökningen. Jag antar att Räsänen hörs i ärendet men i det här skedet kan man inte säga vem som eventuellt är misstänkt. Jag vill inte trassla till polisens förundersökning.

"När förundersökningen är klar kan man ta ställning till vilken betydelse tiden som gått har i det här fallet."

Raija Toiviainen

Riksåklagare

 

Riksåklagaren vill inte heller spekulera i betydelsen av att en förundersökning inleds femton år efter att en text skrivits. Toiviainen säger att varje fall övervägs för sig och att det inte finns någon allmän linje för när en förundersökning kan inledas.

– När förundersökningen är klar kan man ta ställning till vilken betydelse tiden som gått har i det här fallet.

Tidigare i år inledde polisen en förundersökning mot Päivi Räsänen på grund av hennes skriverier på Twitter. Räsänen misstänks ha gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp i juni när hon kritiserade kyrkans beslut att delta i Prideparaden.

Räsänen är ordförande för den kristdemokratiska riksdagsgruppen.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan