|

Det blir allt svårare för diabetiker att få vård – stora regionala skillnader

Antalet finländare som insjuknar i diabetes växer inte längre okontrollerat. Däremot ökar andelen åldrande diabetiker i rasande fast.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

I Diabetesförbundets diabetesbarometer framkommer det bland annat att det blivit svårare för diabetiker att få vård för sin sjukdom, uppger förbundet i ett pressmeddelande.

Hur enkelt det är att få vård varierar också mycket mellan regionerna. Det har lett till att allt fler börjat använda sig av privat hälsovård.

Diabetiker ansvarar själva för behandlingen av sin sjukdom. På grund av till exempel kommunala inbesparingar kan det i vissa fall vara svårt att få tillgång till sjukvårdsmaterial såsom blodsockermätare.

Fler åldrande diabetiker

Annons
Antalet diabetiker i Finland ökar inte längre okontrollerat. Däremot ökar andelen åldrande diabetiker i snabb takt. År 2018 fanns det cirka 204 500 pensionerade diabetiker. Det är nästan 17 000 fler än år 2016.

Ungefär en halv miljon människor lider av diabetes i Finland. De flesta är av typ 2.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Snart anländer de thailändska bärplockarna – "Säsongen är inte förlorad"

Bärföretaget Marja Bothnia Berries har bjudit in cirka 600 thailändska bärplockare. Den första gruppen anländer nu på söndag och den andra gruppen på tisdag.
Foto: Sofia Westerholm/SPT

Bärföretaget Marja Bothnia Berries har bjudit in cirka 600 thailändska bärplockare. Den första gruppen anländer nu på söndag och den andra gruppen på tisdag.

De thailändska bärplockarna missade hjortronsäsongen, men hinner plocka blåbär ännu hela augusti. Lingonsäsongen inleds i september och påverkas inte av det sena beslutet om att bärplockarna får komma till Finland.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan