– Jag har alltid gillat att utmana mig själv kreativt och se om jag klarar av att tillverka vissa saker, säger Backman.

Klänningen, som hänger som ett minne i farstun hemma i Vörå, bar hon för några år sedan när hennes sambo firade 40 år. Det var ingen enkel historia att bära. Klänningen ställde vissa krav.

– I och med att materialet är styvt så gick det inte att sitta med klänningen, så jag fick stå hela kvällen, skrattar Backman.

För att öppnarna skulle hålla ihop fäste Backman dem med hjälp av garn. Garn är något som hon håller kärt. Hennes mormor Alice Sandelin i Koskö i Korsholm lärde henne konsten att sticka sockor när hon var nio år.

Ishockeylaget Vasa Sport och godissorten Pätkis är förevi- gade på två par sockor.


Stickning är Backmans hobby i dag.

– Jag tycker det är fint att kunna ge vidare den kunskap jag fått av henne.

Precis som med klänningen har Backman börjat utmana sig själv, hon stickar allt mera avancerade sockor.

– Det började egentligen med att jag ville testa om jag kunde sticka en socka med godissorten “engelsk lakrits” som motiv. Jag är en perfektionist när det kommer till handarbete och kan börja om helt från början om jag inte känner mig nöjd. 

Hon blev nöjd med sockan till sist. Och fler sockor skulle det bli. Som ett bevis ligger ett kompendium på bordet hemma i Vörå. Kompendiet innehåller bilder på olika motiv som Backman stickat. Harley Davidsson, Dumle, Coca-cola och flera kända märken har förevigats som motiv på yllesockor.

Klänningens material är styvt vilket gjorde att Backman inte kunde sitta under sambons fest då hon var klänningen. Nuförtiden hänger den i farstun som ett minne.

– Efter att jag stickat motivet med engelsk lakrits så spred sig sockorna till min familj och släkt. Mina barn har bland annat pätkis och minions (figurer från en film) på sina sockor. Min sambo har ett par med dödskallar. 

Alla mönster har Backman designat själva. Hon har lärt sig flera tips och tricks på vägen.

Vad är det svåraste du stickat?

– Kanske snögubben från filmen Frozen. Det var svårt att få med hela figurer på så få maskor. 

Hittills har Backman enbart stickat för nära och kära. 

– Men det är klart, om någon frågar så försöker jag sticka det motiv som de önskar.

Stickar du vanliga yllesockor?

– Nä, den delen sköter mamma och mommo om.

Artikeln publicerades i Kommunbladet den 13 februari. Kommunbladet är en tidning som delas ut till alla hushåll i Vörå kommun och som utges av HSS Media.